26. veebruar 2010

Предтечи

Андрей Ливадный
Экспансия: История Галактики 3
ainult e-raamat

2304 год. Первые шаги в освоении аномалии космоса. Первые столетия Великой Экспансии. Дальнее Внеземелье преподносит людям множество непредвиденных опасностей… Первопроходцев ждут катастрофы и встречи с новыми формами жизни, древними существами, обитающими в пространстве…
 
Arvamus:
 
Aasta on 2304. Suurte koloniseerimislaevade teadmatusse saatmine on ajalukku jäänud. Üheks koloniseerimise lõppemise põhjuseks oli see, et kui mitte ainuski Maalt lahkunud transpordilaeva tagasi ei tulnud ega ühegi kolooniaga ühendust ei saadud, ei leidunud lihtsalt enam Päikesesüsteemist välja rännata soovijad.

Nüüd tegeletakse rahulikult, põhjalikult, teaduslikult ja sõjaväe juhtimisel ruumianomaaliate uurimise ja nendes liikumismarsruutide kaardistamisega.

Lugu räägib sellest, kuidas inimesed puutuvad esimest korda kokku miljoneid aastaid tagasi Galaktika ajaloos äärmiselt negatiivset rolli mänginud plasmoididega ja satuvad ühe iidse rassi poolt 3 miljonit aastat tagasi nende vastu võitlemiseks loodud planeedisarnasele automaatsele biosüsteemile.

Sarja seisukohalt oluline osa, kus esimest korda saame teada kõigehävitajatest plasmoididest ja kunagi eksisteerinud väga kõrgelt arenenud rassist. Iseseisva jutuna oma lühiduse tõttu mitte kõige muljetavaldavam, kuigi põnevust jätkus. Minu arvates samal tasemel lugu kahe eelmise osaga võrreldes, seega ka hinne sama. 

17. veebruar 2010

Знак Близнецов

Андрей Ливадный
Экспансия: История Галактики 2
1997 a.

Первые колониальные транспорты Человечества, отправленные в малоизученную аномалию космоса, выходят в трехмерный континуум вовсе не на орбитах «райских планет», как то обещали рекламные проспекты фирм-отправителей. Людей, едва очнувшихся от криогенного сна, ждет поиск пригодного для жизни мира и борьба с враждебными человеку биосферами.

Arvamus:

Aasta on 2217. Inimkond teeb katse lahendada Maa ülerahvastuse probleemi väljaspool Päikesesüsteemi asuvate planeetide koloniseerimisega. On avastatud võimalus hüperruumi (ruumianomaaliaid) kasutada. Ja kuigi hüperruumi teooria on alles väga toores, sunnib kriitiline olukord Maal ning muidugi ka koloniseerimise pealt kasumit teenivate suurfirmade huvid seda ennatlikult kasutusele võtma.
Ja saadetaksegi sadu tohutu suuri koloniseerimislaevu ühtekokku miljonite külmutatud inimestega pardal tegelikult täielikku tundmatusse.
Ka Krivitši nimeline laev 300 000 külmutatud inimesega pardal väljub ruumianomaaliast hoopiski mitte seal, kus planeeritud ja reklaamitud, vaid pagan teab kus. Ainus hea asi on see, et satutakse kuhugi tihedalt tähti täis kosmoseosasse, nii et on tilluke lootus leida mõni elamiskõlblik planeet enne, kui laeval varud otsa saavad.

Lugu ongi sellest, kuidas Krivitši meeskond end uues olukorras avastab, kuidas meeskonnaliikmed kohanevad teadmisega, et tagasiteed Maale enam ei ole ning et ainus võimalus ellu jääda on väga kiiresti sobiv planeet leida, ja kui planeet leitakse (päris karmi ja agressiivse faunaga), siis kuidas seal kiiresti mingidki ellujäämist tagavad olud luua. Muidu pole meeskonnal lihtsalt mõtet oma „lasti” külmutusest äratadagi.

Laeva meeskonnaliikmete arengust ja käitumisest ekstreemsetes oludes, esimestest päevadest tundmatul planeedil ja eriti selle loomastiku ühe agressiivse esindajaga kokkupuutest oli minu arvates põnevalt ja hästi kirjutatud.

Ehki lugu on ka iseseisvana loetav, tuleks teda võtta siiski kui ühte mosaiigikildu Galaktika Ajaloo sarjas. Iseseisvana jääks lugu minu arvates veidi lahjaks ja lühiduse tõttu pisut pealiskaudseks, osana tervikust täidab ta aga oma koha üldpildis kindlasti hästi.
Aga et ma loodan selles sarjas veelgi paremaid raamatuid leida, siis jätan arenguruumi ja panen ka sellele osale hindeks nelja. 

7. veebruar 2010

Мишень

Андрей Ливадный
Экспансия: История Галактики 1
2003 a.

Человечество стремительно развивается, захватывая просторы Галактики и покоряя все новые и новые миры. Кто в силах помешать его бесконечной экспансии? Самый очевидный ответ – неверен. Невинная шалость мальчишки-хакера, запустившею в Сеть вирус

Arvamus:

Lugu virtuaalreaalsuse kasutamisest ja tehisintellekti tekkest.
Ning pole need AI-d veel õieti intellekti koguda jõudnudki, kui juba tekib neil inimestega konfliktihakatis - või õigem oleks ilmselt siiski öelda, et kõige hea ja kurja taga on ikkagi inimene ise oma tegevuse ja käitumisega. Loo lõpp jäi mulle veidi liiga etteaimatavaks ja kogu lugu ise pisut lühikeseks, aga kokkuvõttes ikkagi hea jutt.  Neli.