26. oktoober 2011

Мятеж на окраине Галактики

Роман Злотников
2008 a.
422 lk.

Мощным ударом из космоса уничтожены Лондон, Париж, Вашингтон, Москва. На Землю вторглись канскеброны - высокоорганизованные роботы, умеющие анализировать, логически мыслить, но не имеющие имен. Вместо имени у канскеброна ряд цифр - идентификационный знак…
Мрак опустился на планету Земля. Мрак бесправия, насилия, голода, подавленных желаний, строго регламентированного устройства существования человеческой особи.
Но жизнь продолжается, как вода течет подо льдом. Вопреки обстоятельствам, в капонирах - огневых оборонительных сооружениях - сохранилась военная техника, компьютерная технология, армейская честь и нравственность Прежних, как называют теперь тех, кто жил на Земле до Вторжения. В глубине, в толще потаенной Земли зреет и набирает силу новое племя людей - берсерки…

Arvamus:

Täitsa loetav teos, kuigi algus ja lõpp olid minu jaoks veidi liiga erinevas tempos kirjutatud.
Mina ei saanud päris aru sellest autori mõttest raamatu esimeses pooles hästi pikalt ja põhjalikult kirjeldada Uimoni ja Olegi lapsepõlve mõningaid episoode ja siis raamatu viimases kolmandikus, kus vastuhakk algas, sündmustega hoopis pealiskaudsemalt ja kiirustades ümber käia. Näiteks kanskebronidega võitluse seisukohalt üliolulisest Uimoni suhtest Merilyniga ei kirjutata peaaegu midagi.
Samuti jätab Zlotnikov selgitamata, kuidas ja miks siis need berserkide võimed tekkisid, kellel nad üldse tekkida võivad. Ja Uimoni võimed ja nende seotu on täiesti lahti seletamata.
Peale lugemist tekkis selline tunne, et autor oli kusagil poole romaani peal ära ehmatanud, et oi kui mahukas romaan nüüd tulemas on ja püüdnud hästi kiiresti otsi kokku tõmbama hakata. Ma ei mõista, millest selline kartus, nagunii on ta loole kaks osa veel kirjutanud, mis seal vahet siis oleks olnud, kui ta oleks asja rahulikumalt võtnud ja kasvõi kolme asemel 4 osa kirjutanud, mitte aga esimest osa kuidagi pealiskaudselt ja kiirustades lõpetanud.
Aga kokkuvõttes polnud ju paha ja saab minult hindeks nelja. 

20. oktoober 2011

Shadowline

Glen Cook
Starfishers 1
1982 a.
352 lk.

The Vendetta In Space... had started centuries before "Mouse" Storm was born... with his grandfather's raid on the planet Prefactias, the blood bath that freed the human slaves from their Sangaree masters. But one Sangaree survived-the young Norbon heir, the man who swore vengenace on the Storm family and their soldiers, in a carefully mapped plot that would take generations to fulfill. Now Mouse's father Gneaus must fight for an El Dorado of wealth on the burning half of the planet Blackworld. As the great private armies of all space clash on the narrow Shadowline that divides inferno from life-sheltering shade, Gneaus' half-brother Michael plays his traitorous games, and a man called Deeth pulls the deadly strings that threaten to entrap them all-as the Starfishers Trilogy begins.

Arvamus:

Jama! Mina ei suutnud rohkem kui 100 lk lugeda. Tegevusliinid muudkui vahetuvad, kohati on nagu ulme, kohati mingi totter fantasy. Igatahes ületas see teos minu taluvuspiiri. 

18. oktoober 2011

Rebellion 2456

M. S. Murdock
Martian Wars Trilogy 1
1990 a.
288 lk.

Man came to. Mars.
Man saw Mars.
In the 25th Century Mars struck back.

Mars is a terraformed wonderland made possible by the exploitation of Earth's resources by a monolithic corporate nation from Mars, known as RAM, which combines the worst traits of capitalism and communism. Genetically modified Martians swarm through the Coprates Metroplex, sail the polar Boreal Sea, and ride into space via the Pavonis Space Elevator.

Earth is a polluted ruin, dominated by seedy urban sprawls and fortresslike arcologies. The people of Earth writhe under the lash of physical, economic, and military slavery. Their only hope rests with the New Earth Organization's freedom fighters, whose organization is weakened by dissension and treachery.

Enter a man from a golden age, nearly five centuries before, miraculously kept alive in suspended animation. His mission is simple: Save Earth or die trying.

Rebellion 2456, the first book in The Martian Wars Trilogy, is set in the conceivable 25th century world of Buck Rogers.

Arvamus:

Muljetavaldavalt sisutühi raamat. Oleks ta siis lihtsalt igav, aga ta on lausa nagu mingile arengupeetusega lugejarühmale kirjutatud. Äärmiselt skemaatiline, lihtne, must-valgetes toonides...
2456. aastal on Päikesesüsteemis tegija number 1 Marsil resideeruv RAM korporatsioon, kes ühendab endas "kapitalismi ja kommunismi halvimad omadused". Maa on tühjaks pigistatud ja täielikult RAM-i kontrolli all. Eksisteerib marginaalne New Earth Organization nimeline mässumeelsete grupike, kelle põhitegevuseks on püüda oma liikmete RAM-i poolt mahanottimist võimalikult kaugele edasi lükata. Siis leiab see grupike aga kusagilt aastasadade eest külmutatud XX sajandi lõpu USA astronaudi Buck Rogersi, sulatab tolle üles ja Rogersi üliarenenud õiglustunne saab ta kohe mässulistega liituma.
Sellega on ka ajaloos uus lehekülg keeratud. Siiani tähtsusetu dissidentide grupike on saanud endale ideede genereerija, tegevuse kavandaja, organisaatori ja kõigele lisaks veel ka üliandeka piloodi. Kohe korraldatakse portsu RAM-i ülisalajaste uusimate hävitajate ärandamine ja võetakse sihikule kogu Maa sidet ja Maale toimuvat kosmoseliiklust kontrolliv ülikindlustatud vallutamatu orbitaaljaam.
Vaatasin, et mida ma varem kahega olen hinnanud - no Ian Douglase tasemele see romaan küll ei küüni. Kui aga jällegi oma hindamisskaala nii seada, et ühe saavad mult need üsna arvukad raamatud, mille lugemise ma pooleli olen jätnud, siis selle raamatuga suutsin kuidagi ikka lõpuni jõuda... Seega hindeks nõrk 2 :). 

15. oktoober 2011

Стервятники звездных дорог

Роман Афанасьев
2007 a.
480 lk.

Они - вольные охотники галактики. Их добыча - корабли-призраки, затерявшиеся в пространстве и времени. Но однажды в их руки попадает информация о загадочном потерявшемся корабле Федерации, самого большого государства в человеческом секторе Галактики. И тогда охотники становятся дичью - любой, кто прикасается к этой информации, обречен на смерть. Кто-то заинтересован в сохранении тайны потерявшегося корабля. Это понимают и детектив Нейман, случайно коснувшийся запретной темы, и экипаж "Стального Шипа" - крутого стервятника звездных дорог. И только те, кто летит на заблудившемся корабле, ничего не подозревают об этом. Их беспокоит другое: удалось ли им уйти от чудовищной смертельной угрозы, от которой они бежали со своей планеты, или кровожадная тьма притаилась в трюмах их собственного корабля…

Arvamus:

Kosmosepõnevik. Romaan ei sisalda peadpööritavat ulme kõrgpilotaaži ega kuulu kindlasti ka ulmeklassika hulka, aga enda põnevikuks nimetamist õigustas ta küll täiesti. Kui olin sajanda lehekülje kanti jõudnud, oli tegevus mu juba nii endasse haaranud, et edasi oli lugemises raske pause teha.

Süžee pole lühidalt kokkuvõttes ju väga keeruline: sõjaväe arhiivis kopeeritakse üks ammu unustatud salajane fail ja saab alguse sündmustejada, mis toob kaasa hulga vägivaldset tegevust ja kus lõpuks on ohus kogu galaktikasse laienenud inimeste tsivilisatsioon.
Kirjanik on suutnud kohe romaani algusest peale pinget tekitada, aga toimuva liikumapanevad motiivid ja sündmuste taga olevad jõud saavad põnevikule kohaselt selgeks aegamisi ja romaani arenedes põnevus ja salapära vaid kasvavad. Romaani peategelased - endine eriüksuslane/eradetektiiv Neuman, piraadilaeva Terasnaast (Стальной Шип) kapteniabi küborg Arthur ja virtuaalintellektist kapten Roza, koloonialaeva Edem piloot Alex - on kõik usutavad ja mõistetavad isiksused on mõtete, soovide, hirmude ja rõõmudega ja see, et vahel üsna pikalt nende tundeid ja mõttemaailma kirjeldatakse, ei häirinud, vaid andis nende tegevusele taustavärvi ja mõistetavust juurde.
Väga mõjuvalt on minu arvates edasi antud ka see algul pisike arusaamatu ärevusevirve tohutus magava inimlastiga aastasadu teel olnud koloniseerimislaevas Edem, seejärel käegakatsutava ohutunde tekkimine laeval ning lõpuks saabunud mõistmine, hirm, õud, ahastus, mida ärkvelolnud tundsid. Ja muidugi inimeste lootusetu katse astuda veelkord võitlusse käsitamatute võõrolenditega... see pani kaasa elama.

Kui miski nagu natuke kriipima jäi, siis loo lõpp oleks võinud minu jaoks ka paar lehekülge varem tulla, aga ju tahtis autor raamatu peategelaste seisukohalt siiski veidi positiivsemas noodis lõpetada ja ega ma talle seda väga pahaks ka ei pane.

Kindlasti oli see romaan, mis endaga kaasa haaras, tegelastele kaasa elama pani. Minult kõhklusteta 5. 

9. oktoober 2011

Luna Marine

Ian Douglas
Heritage 2
1999 a.
416 lk.
 
The revelations on Mars -- a half-million year-old legacy of the vanished star-traveling Builders -- have fed the flames of catastrophic war. A beleaguered United States and its Russian and Japanese allies struggle to hold their own against the indomitable forces of the enemy United Nations. The bloody conflict that has swept over the home planet now rages across the blackness of space -- with the U.S. Marine Corps in the vanguard, leading the charge as always.
But Mars is not the sole repository of alien wonders. The Earth's moon hides unsettling mysteries of its own-and dangerous secrets pointing toward an unstoppable threat advancing from somewhere beyond the solar system. And as scientists on both sides ract to utilize technology they have only barely begun to comprehend, the UN makes the opening move in a gambit that could end the hostilities quickly and decisively by bringing about the death of millions...without the aid of alien-inspired weaponry.
A bad situation worsens by the nanosecond. And that means it's time to call in the Marines -- to make a life or death stand on the gray shores of Luna.

Arvamus:

Võtsin ka sarja teise osa lugeda, aga ega võrreldes esimesega midagi (minu jaoks) paremuse suunas muutunud ei olnud. Jälle sama propaganda ja kiidulaul USA merejalaväele.
Kui teised USA armeeüksused ÜRO vägedelt vahel ka peksa saavad või ülesanne täiesti võimatuna tundub, siis asub tegevusse jällegi merejalavägi ja võidab muidugi kõik raskused.

Sündmustest Marsil on möödunud 2 aastat. Maal käib sõda ÜRO ning USA, Venemaa ja Jaapani vahel. USA linnad on ÜRO raketitule all, lõunast ründab jänkisid Mehhiko, põhjast Kanada. Venemaa sõdib Siberi pärast Hiinaga ja USA on sunnitud venelasi Vladivostoki kaitsmisel aitama. Kosmos on esialgu ÜRO käes ja ta teeb Kuul mingeid arheoloogilisi väljakaevamisi.
Siis asub USA oma merejalaväe toel tegutsema, vallutatakse tagasi maalähedane orbitaaljaam ja kui selgub, et ÜRO on Kuul avastanud allakukkunud tulnukate kosmoselaeva millest võib relvastuse arendamiseks kasu olla, hakatakse ka Kuu poole vaatama.
Saadakse teada, et Kuul käisid tulnukad alles 7-10 tuhat aastat tagasi, et nemad olid ka need, keda muistsed sumerid oma jumalateks pidasid ja kes tegelikult muistseid inimesi hoopis orjastasid. Selgub, et keegi või miski hävitas ka selle tulnukarassi peagi ilma igasuguse armuta.

Seega on Kuu nüüd tähtis koht nii sõjaliselt (ehk õnnestub tulnukate tehnoloogia abil oma relvastust täiendada), kui loodetakse sealt leida vastus küsimusele, kes hävitas iidsetel aegadel 2 väga kõrgelt arenenud tulnukate rassi ja ega sellest jõust ka meile ohtu ei või olla. Ja suundubki merejalavägi Kuud vaenlastest puhastama.

Aga raamatu põhirõhk on jälle muidugi merejalaväe tegemistel ja too tulnukate liin on rohkem taustaks. Ja nagu raamatu lõpus öeldakse: kaks erinevat tulnukate rassi said eri aegadel Marsil ja Maal kellegi käest haledalt lüüa, aga nendel ei olnud merejalaväge!
Arvatavasti jätkab sarja kolmaski osa sama võidukat liini... ma loeksin sealt raamatust kiiresti läbi need ilmselt 20-30 lehekülge, kus autor seletab lahti oma idee, kes siis siin kunagi käinud tulnukaid ründas ja miks, kui teaksin, kuidas ülejäänud jutt merejalaväe võitudest kuidagi lihtsalt vahele jätta.

Ei hullem ega parem kui esimene osa, siit siis ka sama hinne, 2.
 
 

5. oktoober 2011

Semper Mars

Ian Douglas
Heritage 1
1998 a.
376 lk.

The Year is 2040.
The Marines have landed on Mars to guard the unearthed secrets of an ancient and dangerous alien race: Ourselves.
Scientists have discovered something astonishing in the subterranean ruins of a sprawling Martian city: startling evidence of an alternative history that threatens to split humanity into opposing factions and plunge the Earth into chaos and war. The USMC -- a branch of a military considered, until just recently, to be obsolete -- has dispatched the Marine Mars Expeditionary Force, a thirty-man weapons platoon, to the Red Planet to protect American civilians and interest with lethal force if necessary.
Because great powers are willing to devastate a world in order to keep an ancient secret buried. Because something that was hidden in the Martian dust for half a million years has just been unearthed . . . something that calls into question every belief that forms the delicate foundation of civilization . . .
Something inexplicably human.

Arvamus:

No see üllitis on küll puhas propaganda. Ma ei ütle, et raamat täielik jura oleks, aga võrdlus nõukaaegsete kangelaslike sõjaromaanidega, kus üks pool oli oi kui paha, loll ning saamatu ja teine õilsuse, vapruse, tarkuse kehastus, tuli tahes tahtmata pähe.

Tegemist siis militaarulmega ja kiidulauluga võitmatule USA merejalaväele. Ega raamat halvasti või väga igavalt kirjutatud ole, minu arvates üldsegi mitte, aga äärmine nüri erapoolikus hakkas mulle kohe algusest peale vastu. Ma jäin vahepeal mõtlema, et kas tegemist on ehk USA sõjaväe tellitud teosega?! Aga Internet näitab, et autor on sama temaatikaga romaane veel hulga kirjutanud, ju see on siis millegipärast ta lemmikteema.

Eelpoolkirjutatu ei tähenda muidugi, et kellelegi militaarulme ja merejalaväe fännile see sari vägagi meeldida ei võiks.

Tegevus toimub aastal 2040, inimesed on loonud Marsile esimesed püsivad uurimisjaamad ja avastanud seal tulnukate aktiivse tegevuse jälgi. Olukord Maal on aga pingeline, valitseb suur vastasseis USA ning tema liitlaste Venemaa, Inglismaa vahel ühelt poolt ja ÜRO (s.t. muu maailm) vahel teiselt poolt. Et kumbki vaenutsev pool kardab teist osapoolt Marsil tehtud avastusi enda huvides kasutada võivat või leide varjata püüdvat, soovivad mõlemad Marsil toimuvaid arheoloogilisi uuringuid enda kontrolli alla saada.

Nii lendavadki viimase ühise ekspeditsiooniga jäise neutraalsuse õhkkonnas Marsile ka 30 USA merejalaväelast ja üksus prantsuse võõrleegionäre. Marsil tehakse peagi uusi avastusi: pool miljonit aastat tagasi Marsil tegutsenud tulnukad olid sinna Maalt toonud ka inimeste eellasi ning mingi veelgi võimsam jõud oli tolle Marsi koloonia lõpuks lihtsalt hävitanud.
USA teadlaste ja ÜRO asjameeste vahel tekib konflikt küsimuses, kas teatada leidudest Maale või pidada esialgu kõike saladuses. Lahkarvamuse tulemusena võetakse avalikustamist pooldanud jänkid kinni, võõrleegion teeb merejalaväe relvituks ja viiakse kogu punt kuhugi eriti üksikusse kohta ootama järgmist 3 kuu pärast Maalt saabuvat kosmoselaeva, millega nad kavatsetakse sinna tagasi saata.
Merejalavägi ei jää seda aega muidugi niisama ootama, teeb vangivalvurid vagaseks ja suundub 600 kilomeetrilisele retkele läbi Marsi kõrbe lähimat ÜRO käes olevat tugijaama tagasi vallutama... mis lõpuks muidugi ka õnnestub, nagu seejärel ka tähtsaima ÜRO baasi vallutamine... Seega võtavad 30 merejalaväelast ÜRO-lt kogu Marsi USA kontrolli alla.
Lõpus tehakse veel olulisi avastusi Marsil tegutsenud tulnukate kohta, aga kõik see tundmatu tulnukarassi kunagine tegevus Marsil on raamatus vaid taustaks merejalaväe elule, olule, tegevusele ja võitlusele.

Nii ühepoolne ja ilmselgelt propagandistlik värk mulle ei meeldinud, kuigi tükati oli raamat ju isegi päris põnevalt kirjutatud. Kaks.