31. märts 2012

Eon

Greg Bear
The Way Series 1
1985 a.
503 lk.

The 21st century was on the brink of nuclear confrontation when the 300 kilometer-long stone flashed out of nothingness and into Earth's orbit. NASA, NATO, and the UN sent explorers to the asteroid's surface...and discovered marvels and mysteries to drive researchers mad.
For the Stone was from space--but perhaps not our space; it came from the future--but perhaps not our future; and within the hollowed asteroid was Thistledown. The remains of a vanished civilization. A human--English, Russian, and Chinese-speaking--civilization. Seven vast chambers containing forests, lakes, rivers, hanging cities...
And museums describing the Death; the catastrophic war that was about to occur; the horror and the long winter that would follow. But while scientists and politicians bickered about how to use the information to stop the Death, the Stone yielded a secret that made even Earth's survival pale into insignificance.

Arvamus:

Tegemist on Hard SF-ga, ja kohe väga „hard-iga”.
21. sajandi algul lendab Maa juurde 300 km pikkune ja pea 100 km läbimõõduga asteroidijurakas. USA ja NATO uurivad seda, NSVL oma liitlastega uurib. Selgub, et kivimürakas on sees tühi, või õigemini see sisemine tühjus on täis kellegi poolt mahajäetud kraami. Selle peale kuulutab USA kivi enda omandiks, suur osa avastatavast salastatakse ja teisi (näiteks venelasi) lastakse asja uurima väga piiratud ulatuses.

Uurida on seal aga nii mõndagi, Kivi sisemine tühjus on jagatud seitsmeks osaks, kahes neist on Kivi endiste asukate linnad, kuuendas kambris on mingid salapärased mootorid, Kivi seitsmes kamber lõpeb aga mingi tunneliga (Tee, nagu pärast selgub), mis näib lõpmatusse minevat.

Uurides Kivi sees olevate mahajäetud linnade raamatukogusid, saavad jänkid teada, et Kivi esialgsed asukad olid... inimesed Maa tulevikust, kes on nüüd seitsmenda kambri Teed mööda kuhugi edasi liikunud. Ilmneb, et nende Kivi algasukate Maa on pärit meie Maa paralleeluniversumist, ning nende ajalugu on haruldaselt sarnane meie Maa praegusele ajaloole. Sellest ajaloost aga järeldub, et peagi on ka meie Maal puhkemas tuumasõda.

Et ameeriklased seda teadmist varjavad ja üldse kommaritele Kivi uurimisel igasuguseid takistusi teevad, siis võib ka nii öelda, et Kivi ilmumine põhjustabki meie maailmas tuumasõja ja pääsevad sellest puutumata vaid paar tuhat Kivi sees olevat uurijat ja sõjaväelast. Muide venelasi kujutab Bear ikka liigagi karikatuurselt. Ei tea, ehk raamatu kirjutamise ajal jänkidel oligi venelastest selline ettekujutus? Ja on ehk praegugi? No pole siis ime, et ka päriselt peaaegu tuumasõjaks kiskus .

Siis tulevad aga mängu ka Kivi endised elanikud, kel sellega omad plaanid ja poliitilised mängud käimas ja kõigele lisaks veel mingite kurjade tulnukatega paras madin Tee sees käimas.

Kivi sisemuse ja kambrite kirjeldused ja seal kehtivad füüsikaseadused, tulevikuinimeste mahajäetud linnad – kõik see on juba päris ulmeline. Kui Kivi uurimisse kaasatakse jänkide noor matemaatikageenius Patricia, kes hakkab n-dimensionaalsest ruumist ja paralleeluniversumitest rääkima ja seda seitsmendast kambrist algavat lõputut läbi lõputu hulga paralleeluniversumite minevat Teed paika panema, ei kipu ma enam eriti kärul püsima – mina sellest jutust enam suurt midagi aru ei saanud. Ja kui jõutakse tulevikuinimeste linnadeni, nende ühiskonna kirjeldamiseni ja Teelt eri maailmadesse avanevate väravate juurde (rääkimata nende väravate tagustes maailmades elavatest olenditest), ei kippunud ka mu kujutlusvõime enam sellega kaasa tulevat.

Mida kokkuvõtteks öelda? Tuli pähe raamatu võrdlus väga kvaliteetse ja hea limusiiniga, millega sõidetakse kiirteel 60-ga. Raamatu teises pooles no ehk 70-ga. Raamatu süžee ise on see limusiin, raamatu loetavus ja põnevus aga see 60-70-ga loksumine. Arvan, et autori suurepäraste ideede põhjal oleks ka paremini loetava, tempokama ja põnevama loo saanud kokku kirjutada. Kui ikka pead lugemises lausa pause tegema, et püüda veidigi aru saada, mis füüsikaimesid autor nüüd kirjeldada ja sõnastada püüab ning mõnede tulevikumaailma vigurite endale ettekujutamisest ma kohe heaga loobusin, sest ega see nagunii õnnestunud poleks, siis kogu süüd selles enda rumaluses ja fantaasiapuuduses nüüd ka nagu näha ei tahaks, ju ikka autoril ka oma osa selles oli.

Midagi pole teha, mina üle nelja sellele raamatule ei pane. Ja loo järgmist osa (Eternity) ka niipea kätte ei võta, ma kõigepealt puhkan korralikult siin loetust, lasen oma ajudel jahtuda ja kogun tasapisi jõudu veel üheks selliseks katsumuseks. 

27. märts 2012

Расплата

Сергей Тармашев
Древний 5
2011 a.
416 lk.

Человечество забыло старую истину: ничто не вечно во Вселенной. Особенно хрупкий мир. Люди давным-давно отказались от армии и утратили сам боевой дух, хотя враги живут и здравствуют! Однако приходит время пожинать плоды. Смертельные противники Содружества объединяются. Что может противопоставить им некогда грозная и непобедимая раса? Только отчаянное, но неумелое сопротивление горсток добровольцев. Силы неравны, и полчища Чужих захватывают солнечные системы, яростно уничтожая бесценные планеты. Лидеры рас, отстаивающих свою свободу, умирают от чудовищного недуга. Но агрессоры лишь марионетки, и вот уже неведомое зло грозит не одному народу, но всем шестидесяти трем галактикам. В этой войне победителей не будет. Жизнь спасет лишь чудо…

Arvamus:

Ürgolend asub tegutsema. Sest tal on tohutu Nälg. Ja ta tahab oma iidsetele vaenlastele kätte maksta. Ning kui ta saab neid kahte soovi üheskoos rahuldada, siis mis saab veel parem olla. Võtku see kõik siis aega kui palju tahes – aeg ei mängi tema jaoks mingit rolli.

Ühesõnaga peagi jõuab olend footoni kujul meie naabergalaktikasse, kus üks inimestega sõdinud rass loodab temast liitlast saada, ise teadmata, kellega neil üldse tegemist on. Kuluvad mõned aastakümned ja pole olemas enam ei seda rassi ega ka nende galaktikat, olend on kõik nahka pannud. Seepeale suundub ta meie galaktika poole.

Tema senine tegevus on aga toonud kaasa 12 sajandit püsinud piiride kadumise. Patsifistidest inimestele, kes sellist sündmuste käiku kuidagi ette näha ei osanud, saab osaks väga ebameeldiv üllatus, kui kõik endised vaenlased äkki nende poole sööstavad, inimestel pole aga ei sõjaväge ega ka oskusi ja enamusel tahtmistki sõdimiseks.

Jällegi paistab inimkonna saatus olevat otsustatud. Vaenlastele pole muuga vastu astuda, kui kiirkorras looma hakatud millegi sõjaväe sarnasega, kelle jaoks ei jätku ka sõdimisvõimelisi inimesi. Ja pealegi on ründajate seljataga niite tõmbamas olend, kellele sündmuste selline käik väga meeldib, kes tasakesi ründajaid suunab, neile üleloomulikke võimeid annab ja kõige üle suurt naudingut tunne. Sest tema lõppeesmärk, pista nahka nii ründajad kui rünnatavad ja tähed-planeedid veel takkaotsa ei kao kuhugi, nüüd aga juba täiskõhuga võib endale ka väikese meelelahutuse lubada.

Inimkonna ainsaks lootuseks jääb nende muistne ärapõlatud ja kadunud sõjavägi. Kuigi tõenäosus selle naasmiseks näib nullilähedane ja sellesse usub vaid mõni üksik, aga ikkagi... ehk pole see jõud siiski jäädavalt kadunud.

Jälle selline raamat, mis mulle väga meeldis ja igati põnev oli. Viis, mis muud.

21. märts 2012

Вторжение

Сергей Тармашев
Древний 4
2011 a.
416 lk.

Двенадцать веков назад отгремела Война Пришедших После. С помощью Центра Создателей легендарный Древний Тринадцатый навечно прекратил кровопролитие во всех галактиках нашего сегмента Вселенной, заперев враждующие стороны в их жизненных пространствах. Ныне Содружество Людей не имеет вооруженных сил и наслаждается миром и процветанием, совершенствуя науку, искусство и интеллект. Никто давно уже не верит в то, что человечество когда-либо вновь столкнется с внешней угрозой.
Но Священная Скрижаль расы Риулов гласит: таинственные Враги Создателей, для борьбы с которыми были некогда созданы могущественные Дети Вики, раса-воин Мерхн, не уничтожены. Они по-прежнему таятся в глубинах космоса, обуреваемые жаждой уничтожения любой формы жизни. Что будет с Союзом Людей, если барьеры между цивилизациями однажды рухнут?

Arvamus:

Sõjast, mille tagajärjel pahad tegelased oma tähesüsteemidesse suleti, on möödunud 1200 rahuaastat. Ja inimkond on muidugi jälle veidrat arenguteed läinud. Nagu poleks viimasest peaaegu kogu inimkonna hävitanud rünnakust midagi õpitud, on vägivald, sõda, armee kõik lausa tabudeks kuulutatud, millest rääkida pole hea toon ja eelmises katsumuses hukkunud miljoneidki ei taheta enam mäletada. Absoluutne patsifism. Arvatakse, et igavene rahu- ja õnneaeg on saabunud, igaüks teeb just seda, mis talle meeldib, ka töötamine pole eriti aus ja nii peab kusagil 20% inimkonnast üleval 80% muidusööjate armeed, kes on endast teadagi väga heal arvamusel, peavad end intellektuaalideks ja pühenduvad vaid armastusele ja vaimsetele väärtustele.
Iidsetest Kolmeteistkümnes, kes 12 sajandit tagasi peale sõja lõppu kui armeed hakati laiali saatma, enam endale kohta ei leidnud ja polnud nõus lauspatsifismiga, arvatakse hukkunud olevat. Nimelt otsustas ta siis kuhugi ära minna. Tema endised lahingukaaslased otsustasid aga temaga liituda ning nii lahkus Kolmeteistkümnes 12 sajandit tagasi koos suure laevastiku ja enam kui miljoni endise võitlejaga... kuhugi. Arvatakse, et nad hukkusid mustas augus.

Samal ajal on oma asustuspiirkondadesse suletud sõja kaotajad piiratud territooriumi tõttu raskes majanduslikus olukorras ja relvastuvad üha enam, lootes neid takistavate barjääride kadumisele ühel päeval, et siis inimkonnale kõigi oma kannatuste eest kätte maksta ja sajandeid tagasi pooleli jäänud töö lõpule viia. Ja paistab, et selline hetk hakkabki lähenema.

Sest kusagil universumis on meie maailmad loonud Vikkide vaenlane, mingi ürgolend, kes on sama vana kui universum ja kelle tegevusele Vikkid kunagi miljardite aastate eest piiri ette panid. Nüüd on Vikkid ammu kuhugi lahkunud, ürgolend aga magab ja näeb und magusast kättemaksust. Ja leidub keegi, kes oma teadmatusest pakub olendile võimaluse uuesti tegutsema hakata.

See raamat oli jällegi hea, aga mitte nii põnev kui eelmine. See inimeste rumalus, „vangis” istuvate inimkonna vaenlaste tegevus ja intriigid, ürgolendi ärkamine... see kõik võinuks kuidagi veel huvitavam olla, millestki jäi nagu puudu (Iidsetest) ja midagi oli nagu liiga palju (neid tulnukaid oma tegemistega). Seekord jälle korralik neli hindeks.

16. märts 2012

Война

Сергей Тармашев
Древний 3
2009 a.
400 lk.

"Война" - третья книга фантастической саги "Древний" Сергея Тармашева, продолжение романов "Катастрофа" и "Корпорация".
Главный герой эпоса - офицер-спецназовец Тринадцатый вновь вступает в борьбу за будущее человечества. Остатки Корпорации окончательно разгромлены. Но долгожданный мир так и не пришел в Солнечную систему. Содружество Людей оказывается втянуто в Войну Пришедших После, глупое и кровавое соперничество за право признания Величайшими цивилизациями...

Arvamus:

Vaevalt on inimesed end Korporatsioonist vabastanud, kui tekib kontakt meie galaktikat asustavate teiste olenditega. Ning mis toimub meie galaktikas – pole vist raske ära arvata, et muidugi sõda. Inimestele ei jäeta mingit valikuvõimalust, kas hakkate enda eest sõdima, või teid hävitatakse.
Inimesi on vähe ja muidugi on nad oma arengus kõigist teistest liikidest maas, aga inimeste liitlase abiga ja Iidsete juhtimisel, kes meieaegsete sõjaväelastena sõdimisest mõndagi jagavad, ei saada vähemalt esimestes lahingutes kohe täielikult lüüa. Kuigi sellest ei näi lõppkokkuvõttes siiski pääsu olevat, olendid, kelle vastu sõdida tuleb, on lihtsalt arvuliselt ja ka tehniliselt niivõrd suures ülekaalus.

Aga peale sõdivate osapoolte näib galaktikas veel keegi või miski olevat, kes omakorda on kõigist sõtta haaratud galaktika liikidest mitme peajao võrra üle.

Ühesõnaga siis, kui inimkonna hävitamiseni on veel vaid tunde jäänud, õnnestub ühel Iidsel (Kolmeteistkümnendal) koos Alisiga (endine Elis) tungida Universumi Kohaliku Sektori Juhtimiskeskusesse, mille alla meie ja naabergalaktikad käivad ning sõda lõpetada. Kõik need agressiivsed rassid, kes inimesi maha nottida tahtsid, suletakse nende oma elamispiirkondadesse ja meie sektorisse saabub rahu.

See raamat meeldis mulle jälle väga. Põnevust ja pinget oli algusest lõpuni. Lootusetud lahingud pealetungivate vaenlastega, Kolmeteistkümnenda leidlikkus, siis selle jõu mängutulek, kes omakorda kõige siin toimuva taga kunagi oli... Igati tasus lugeda, kindel viis.

10. märts 2012

Корпорация

Сергей Тармашев
Древний 2
2010 a.
312 lk.

Во второй книге фантастической саги "Древний" Сергея Тармашева читатели снова встретятся со спецназовцем Тринадцатым и узнают о том, как будет развиваться Человечество на протяжении ближайших нескольких тысяч лет, и какая неожиданная историческая миссия будет отведена потомкам современных россиян - сообществу Рос.

Arvamus:

2000 aastat on kulunud tuumakatastroofist ja 1400 aastat Artoriuse võimuletulekust. Ning oh imet, Artorius Suur on tänu kahtlastele meditsiinimanipulatsioonidele ikka veel elus ja imperaatoritroonil. Maa on aga ikka elamiskõlbmatu ja taas paljunenud inimkond on kolinud kosmosesse orbitaaljaamadesse Maa, Marsi ja Veenuse orbiitidel. Artorius valitseb neid – Korporatsiooni - aga kõige ehtsama diktaatorina ja muudab kõik teisitimõtlejad ajuoperatsioonidega endale kuulekateks relvastatud zombideks.

Raamatu peategelaseks on veidra mutatsiooniga tüdruk nimega Elis, keda täisealiseks saades ähvardab ärakasutamine Artoriuse teatud vajaduste jaoks. Elis püüab sellest saatusest pääseda, elab aastaid valenime all, aga kui paljastamine läheneb, põgeneb saastatud Maale Punkrisse. Seal on aga külmutatult siiani kõigi poolt unustatud Välisrühma liikmed, ehk nagu neid nüüd legendides nimetatakse – Iidsed.
Elis saab Punkris iidsetega kokku, räägib neile, mis maailmas toimub ja nood alustavad võitlust Korporatsiooni ja Artoriusega inimeste vabastamiseks. Raamatu lõpus toimub ka esimene kontakt teiste mõistuslike olenditega.

See raamat mulle nii palju kui esimene osa ei meeldinud. See Elise lapsepõlv, elu, enda varjamine ja põgenemised ei olnud minu arust kõige põnevam. Ja see sõda Korporatsiooniga jättis ka veidi soovida. No selline korralikku nelja väärt lugu. 

6. märts 2012

Катастрофа

Сергей Тармашев
Древний 1
2010 a.
312 lk.

Первая книга фантастической саги "Древний" Сергея Тармашева - предупреждение всему современному миру. Действие книги берет начало в 2111 году, когда нефть в мире заканчивается, и это приводит к глобальному конфликту и ядерной войне. Остатки человечества переселяются в сеть подземных бункеров, чтобы выжить и создать на обломках старого - новый мир.
Автор, прошедший суровую школу спецназа ГРУ, сделал главным героем спецназовца, которого все называют Тринадцатый. Этому необычному человеку суждено внести серьезные коррективы в историю Человечества.

Arvamus:

Raamatusarja „Iidne” sündmused käivituvad 29. augustil 2111. a. kui USA maailma viimase naftamaardla enda kontrolli alla võtab, Hiina sellega ei nõustu ja peagi kõik tuumariigid kõikide teiste pihta tuumarakette lennutama hakkavad.

Samal päeval on Novosibirski lähedal ühe oligarhi äriprojektina kavandatud tohutu suure maa-aluse punkri - linna avamine – kümned tuhanded inimesed on kohal, ka teadlased, kõiksugu teenindav personal, punkri varud on täielikud jne. Veidi enne lindilõikamist hakkavad aga maailmas tuumaraketid lendama.

Tuumalöökide vahel püüab punkri turvameeskond Novosibirskist põgenevaid linnaelanikke ohutusse kohta aidata ja saab ka ise peaaegu surmava kiiritusdoosi. Punker aga suletakse hermeetiliselt. Tuumasõda kestab kolm ööpäeva, siis on praktiliselt kogu inimkond hävitatud ja Maa radioaktiivseks kõrbeks muudetud. Elus on inimesi veel vaid kümnekonnas maa-aluses varjendis, ISS-is maalähedasel orbiidil ja väikeses kaevandusasulas Kuul.

Tuumarakettide all inimesi päästnud turvamehed Novosibirski lähedases Punkris aga külmutatakse, kuniks nende raviks viis leitakse. Vahetevahel äratatakse nad ka üles, et nad maapeal mõnd pakilist ja hädavajalikku toimingut sooritaksid. Nende maapeal käimiste tõttu saavad nad Välisrühma nime.

Ja niimoodi aastad kuluvadki, lausa 700 aastat, elu Maa peal on võimatu, inimkonna jäänused elavad ja arenevad vähestes maa-alustes varjendites ning kosmoses ja lõpuks unustatakse ja külmutatud Välisrühm. Kuni üks väike ametnik Artorius, kel on suured ambitsioonid, juhuslikult välisrühma olemasolu avastab. Et inimesed sel ajal pole enam võimelised kedagi tapma, laiab ta need mehed olevat just see mis tal vaja, et temast kogu inimkonna jäänuste valitseja saaks. Raamatu teine pool ongi sellest, kuidas Artorius oma võimeletulekut kavandab ja kõiki pettes ja inimestega manipuleerides (ka Välisrühmaga) läbi viib. Olles asja nii läbi viinud, et ta praktiliselt palutakse inimesi juhtima hakata, laseb ta Välisrühma uuesti külmutada.

Raamatu esimene pool oli väga pingeline ja põnev. Ning kirjeldused tuumarakettide alla sattumisest või peale sõda radioaktiivses kõrbes tegutsemine ja tekkinud mutantidega võitlemine oli ikka muljetavaldav ja mõtlemapanev. Ja see tõde tambiti ka pähe, et tuumasõja võib maa-aluses punkris vaid siis üle elada, kui too on täiesti hermeetiline ja suudab end õhu, energia ja toiduga täiesti autonoomselt ära varustada. Muul juhul pole ka kilomeetrite sügavusel maa all mingit ellujäämislootust.
Raamatu teinegi pool polnud halvemini kirjutatud, aga see Artoriuse vingerdamine võimu tippu, selleks kõiksugu sigaduste ja alatuste ärakasutamine oli lihtsalt vastik. Ja kui kavalalt ja hästi ta seda veel tegi!
Kindlasti on see raamat, mida lugeda soovitan, minult kindel viis.