13. juuli 2011

Часовые Вселенной

Евгений Гуляковский
1999 a.
512 lk.
 
Экипаж аниранского космического корабля погибает, встретившись в пространстве с абсолютно необъяснимым явлением. Его нарекут Властелином Тьмы - абстрактное и бесформенное зло, субстанция, сосредоточившая в себе весь ужас и всю ненависть Вселенной...Сотрудника земной спецслужбы капитана Арлана Заславского после выхода в отставку мало что связывает с родной планетой - он одинок и никому ничем не обязан. Поэтому он легко соглашается подписать довольно странный контракт с аниранцами на долгие двадцать лет. Обладая уникальным свойством - невосприимчивостью к смертоносному `Д - излучению`, способному уничтожать целые миры, капитан Заславский становится последней надеждой человечества и первым из тех, кого в легендах прозвали `Часовыми Вселенной`.
 
Arvamus:
 
Möödalendav kosmoselaev äratab ühel asteroidil mingisuguse kehatu olevuse või substantsi. See sunnik kasutab mingit D-kiirgust inimmõistuste endale allutamiseks, neist tahtetute robotite tegemiseks ja seega planeetide endale allutamiseks. Ja too D-kiirgus on nii kõva asi, et mõjub keerukamale elektroonikalegi. Näiteks kosmoselaeva autopiloodi ülevõtmine on elukale käkitegu.

No ärkas see asjandus siis üles ja kohe aniranlaste planeetide kallale. Aniranlased on kunagi Maalt lahkunud inimesed, seejärel toimus Maal mingi katastroof ja kõik hakkas jälle koopast peale – meiegi oleme sealt koopast pärit. Aniranlased on Maal ikka tasapisi silma peal hoidnud ja nüüd välja uurinud, et mõned maalased on tolle D-kiirguse suhtes immuunsed.

Ega muud kui palgatakse Maalt vastavad subjektid enda eest võitlema. Üheks palgatuks on ka peategelane Zaslavski, endine julgeolekutöötaja, kes suundub valgusaastate taha tööle küll rohkem ihalusest teda värvanud imekauni aniranitari järele.

Zaslavskile aniranlaste kombed ja kord kohe algusest peale ei meeldi ja ta suhtub kõigesse suure kahtluse ja umbusuga nagu korralikule (endisele) julgeolekutöötajale kohane ning püüab ta Anirani võimude käest pääseda. Üldse näib Zaslavski tegevust raamatu esimeses pooles vaid iha kauni Beatric’i järgi juhtivat. Sugutung on muidugi ka suur jõud...

Võimude eest põgenedes suundub ta ühte iidse usu kloostrisse varjupaika paluma, teel saab talle osaks ilmutus, kuidas tolle kurja D-kiirguse asjaga võidelda. Kloostris on ta tänu sellele ilmutusele kohe kõva tegija, teeb mees läbi mingi suremisrituaali, mille jooksu pumbatakse temasse kõiksugu Universumi teadmisi ja uusi võimeid ja uuesti sündides peaks ta siis väga kõva poiss olema tolle kurja asjaga võitlemiseks.

Peagi suundubki Zaslavski koos veel viie D-kiirguse suhtes immuunse maalase ja oma Beatric’iga aniranlastelt vallutatud Rokanda nimelisele planeedile tolle D-kiirguse olevust olemust uurima. Rokandal kõiksugu seiklused aga jätkuvad...

Ma muidugi sisu kirjeldades lihtsustasin ja utreerisin, aga ega jutt tegelikult ka palju parem ei olnud. Oli raamatus helgeid kohti, aga jama oli rohkem. Kasvõi sellinegi pisiasi, et kui autor juba kirjutab, et Zaslavskisse pandi tolle surmarituaali ajal 10-kordne ports tarkust inimese tavateadmistega võrreldes, siis on ju loogiline oodata, et edaspidi need mehe tohutud uued teadmised ka milleski avalduvad. Aga kus sa sellega. Ikka on tegemist kui nüüd otse öelda, siis tavalise vene kagebiidiga. Pagan, neile ei mõju isegi kogu Universumi tarkus mitte, pigem teeb nad veel lollimaks. Ma tegelikult ei saanudki aru, kas see oligi autoril nii mõeldud või kukkus see tal sedasi tahtmatult välja?

Ei, lõpetan, ei ole see teos nii suurt tähelepanu ega kirjutamist väärt. Hädise kolme saab. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar