21. detsember 2013

The Trilisk AI

Michael McCloskey
Parker Interstellar Travels 2
2012 a.
260 lk.

Telisa Relachik studied to be a xenoarchaeologist in a future where humans have found alien artifacts but haven't ever encountered live aliens. Recruited by a group of artifact smugglers, Telisa endures deadly opposition on her first expedition and comes out an experienced explorer. Struggling to sell the artifacts found on their expedition to the Trilisk ruins, Telisa and Magnus fear reprisal by the world government.

Because of their harrowed existence, they are receptive when the alien they call Shiny resurfaces and offers them the chance to scavenge his war-torn homeworld. Their obstacle: Shiny's robotic nemeses, the Bel Klaven. Telisa and Magnus feel up to the challenge, but does Shiny have a hidden agenda?

Meanwhile, a new team forms to hunt down the smugglers...

Arvamus:

Selles osas lähevad Telisa ja Magnus Shiny purustatud koduplaneedile, et nende tulnukast liitlasele üks tollele oluline vidin sealt ära tuua ja ise muidugi niipalju kui võimalik igasugust tulnukakraami enda jaoks kaasa haarata. Seiklused Shiny "kodumajas" (mõnikümmend km x mõnikümmend km x 12 km maa alla) on jällegi täitsa põnevad ja haaravad.
Huvitav on ka Telisa Ja Magnuse jätkuv diskussioon Shiny usaldusväärsuse üle. Sest autor on raamatus tulnukaid ikka tõeliselt tulnukatena, meist teistsuguse mõtlemisega olenditena kujutanud, mitte nagu ulmekates sageli juhtub, et olgu tegu kuitahes imelike olenditega, mõtlevad nad kõik ikka täpselt samuti kui inimesed.
Üks näide sellest. Kui jõutakse gorgalate (Shiny) koduplaneedi juurde, mille gorgalate endiste liitlaste lahingrobotid vallutanud on ja kus miljonid Shiny liigikaaslased surma said, küsib Magnus Shinylt, et mis tunne tal oma hävitatud koduplaneeti nähes on? Ja Shiny ütleb, et tunneb kahjurõõmu! Inimestel on muidugi selle peale suu ammuli ja Shiny selgitab: „On loodud suur võimalus isiklikuks arenguks, nüüd puudub tugev konkurents.”
Shiny on selline väga kaine ja ratsionaalse mõtlemisega olend kes iga oma tegevust omakasu seisukohalt hoolikalt kaalub. Selliseid mõisteid kui sõprus või ustavus tema jaoks ei eksisteeri.
Siit siis ka probleem suhetes Shinyga - raske on ette näha, millal ta "koostöörežiimilt" "konkurentsirežiimile" üle võib minna, see käib tal hetkega.

Raamatu teine tegevusliin on seotud Telisa isaga. Sõjalaeva Seeker kapten, kes eelmises osas tütre planeedilt artefaktidega minema lasi, saadeti sellise jama tõttu sõjaväest erru ja püüab nüüd tütart üles leida ja teda pahade aardeküttide käest päästa. See teema mulle ei meeldinud. Isa polnud aastaid tütre vastu mingit huvi tundnud ja nüüd peale ühteainsat väikest isatunde ilmingut (mis talle küll sõjaväekarjääri maksis), on ta äkki hirmsasti oma tütre pärast mures. No ei usu ma sellist äkilist isaarmastuse puhkemist. Ja see otsimisprotsess ise polnud ka võrreldav kusagil salapärases kohas tulnukate artefaktide otsimisega.

Kokkuvõttes jällegi loetav raamat ja hindeks taas neli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar