4. juuli 2010

Convergence

Charles Sheffield
The Heritage Universe 4
1997 a.
299 lk.

The discovery of an ancient alien technology known as the Artifacts enables the human race to jump from galaxy to galaxy, but when a strange new Artifact emerges and changes all the other Artifacts, chaos ensues.
 
Arvamus:
 
Maailm hakkab muutuma – Ehitajate artefaktidega toimub midagi. Ja meile tuttavad peategelased satuvad jälle sündmuste keskpunkti. Seda vaatamata sellele, et kosmosesse suundutakse seekord kolme erineva grupina, erinevatesse kohtadesse ja erinevatel eesmärkidel.
Tuleb välja, et Ehitajad ei ole (vist) üldse sellised, nagu meile sarja teises osas kirjeldati. Vähemalt professor Langi teooria väidab nüüd seda.
Seega maadlevad loo kangelased seekord erinevate artefaktidega ja erinevate probleemidega, mis aga ei tähenda, et nad õnnelikuks lõpuks autori tahtel jälle kõik kokku koonduda ei saaks. Õnnelikust lõpust veel seda, et seekord õnnestub vist isegi Nendal ja Atvar H'sialil raamatu lõpuks midagi väga konkreetset, suurt ja ohtlikku enda valdusesse jätta, nii et ehk õnnestub partneritel lõpuks ka midagi teenida (muidu oli juba päris tragikoomiline, kuidas igas osas nende grandioosne äriplaan lõpuks untsu läheb).

Eks see osa üks paras segapudru oli. Hästi palju (inim)suhteid ja igasuguseid teooriaid Ehitajatest ning kirjeldusi artefaktidest. Aga kõigis neis raamatutes jääb minu jaoks nagu millestki veidi puudu. Ma ei oskagi öelda, mis see täpselt on; kui raamatute sisu lühidalt kokku võtta, siis tundub, et põnevaid sündmusi, huvitavaid nähtusi ja asju, teravaid suhteid ja kõike muud sellist on küllaga. Kui aga lugeda, siis no ei haara mind kaasa. Ma võin lugemise suvalises kohas pooleli jätta ja millalgi jälle jätkata. Kusagil ei teki sellist pinget, et siin ma küll ei saa raamatut käest panna ega lugemist pooleli jätta.
Jällegi nõrk neli. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar