16. september 2010

Бич Божий

Андрей Мартьянов
Войти в бездну 5
2010 a.
352 lk.

После бегства людей с Земли на отдаленные планеты мир изменился раз и навсегда. Прошли столетия, но тайны Великой Катастрофы не разрешены - кроме нескольких посвященных в самый чудовищный секрет цивилизации, никто не знает об истинных причинах гибели Земли и последствиях, которые вызвал Исход человечества с родной планеты.
В большую игру вступают три могучие силы: люди, сообщество искусственных разумов и Чужаки - загадочные инопланетяне, некогда подчинившие себе Гермес.
Ставки очень велики. Кто выиграет - неизвестно. Главный приз - Вселенная во всем ее бесконечном многообразии. Ни больше и ни меньше.

Arvamus:

Sarja viimases osas toimub üks suur otste kokkutõmbamine ja eelmistes osades õhku jäänud mõistatustele vastuste andmine. Seetõttu ei saa ma siin ka raamatu sündmustest eriti rääkida. Ütlen vaid niipalju, et eelmiste raamatute peategelased, kapten Kazakov, dr Gilhof, Udava koos oma tütre Lolitaga, Krõlov ja Louis saavad jälle kokku, lahendavad ühe tavainimkonna arengut takistava probleemi ja seejärel kes jätkab/kes alustab oma uues olemuses elu lõpmatus hulgas lõpmatutes universumites lõpmatu hulga võimalike sündmuste keskel. Ehk lõpmatuste lõpmatuses - Supermaailmas.

Tegu on siis raamatuga, mida eelmisi osi lugenu ei saa kuidagi kätte võtmata jätta. Seekord on autor muide võrreldes eelmise osaga enda „-isme” hulga tagasihoidlikumalt välja toonud, mis minu arvates raamatule vaid kasuks tuli.
Selle raamatu lõpetab mitmekümneleheküljeline ülevaade Stephen Hawkingi elust ja tutvustatakse tema seisukohti, mis ta on avaldanud raamatus „A Brief History of Time - From the Big Bang to Black Holes”. Kes sarja läbi on lugenud, saab seosest aru...

Mulle on alati eriti meeldinud ulmeraamatud, mis lähtuvad, kasutavad või vähemalt viitavad praegustele ükskõik kui utoopilistele teadusteooriatele. Aga viite ei saa minult ka see raamat, midagi jääb nagu vajaka. Ehk on see pingepuudus - superinimeste vastu ju niikuinii keegi ei saa. Või häirib ehk liigne hüplevus, pealiskaudsus, ebaühtlus, ei oskagi täpselt öelda. Seega jälle neli. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar