21. juuni 2012

Lords of the Middle Dark

Jack L. Chalker
Rings of the Master 1
1986 a.
368 lk.

Long ago, the machines had rebelled, wiping out most of humanity and exiling the survivors in widely scattered reservations. Master System ruled unchallenged, the key to breaking its power -- five microchips disguised as gold rings, carefully hidden away. But then an Amerindian called Hawks stumbled across information about the five rings, and suddenly Master System developed an interest in seeing Hawks dead . . .

Arvamus:

Kunagi ennemuistsel ajal elas Maal hästi palju inimesi ning oli palju riike. Ja erinevad riigid ei saanud omavahel läbi ning sõdisid. Ja inimesed arenesid ja leiutasid hästi võimsa pommi, mille nad nimetasid aatompommiks. Ja nad tegid palju neid pomme. Ja kui oleks jälle sõda puhkenud ja neid pomme kasutatud, oleksid kõik inimesed hukka saanud. Ja siis kogunesid viis tarka ja ehitasid valmis hästi targa arvuti, mille nad nimetasid Master Systemiks. Ja targad andsid sellele masinale mõtlemisvõime ja käskisid tal ükskõik mis vahenditega vältida inimeste hukkasaamist.
Ja asus MS talle antud ülesannet täitma ning võttis inimestelt ära nende pommid ja tappis ära vastuhakkajad ja leidis, et kõige arukam on hoida inimesi keskaegsel arengutasemel, kus üksteise hulgi hävitamine võimatu on. Ja leidis MS ka seda, et miljardid inimesed Maal on liiga palju ja asus neid teistele planeetidele paigutama. Ja et maasarnaseid planeete vähe on ning et planeetide maasarnasteks muutmine väga aeganõudev ja kallis on, leidis MS hulga lihtsama olevat hoopis inimest planeetidekohaseks muutmise olevat. Ja nii asustavadki nüüd 451e planeeti inimesed, kes välimuselt ja omadustelt enam üldse inimesi ei meenuta. Ja Maale jättis MS pool miljonit inimest reservaatidesse elama. Ja väike arv inimesi, keda teiste järelvaatajateks kasutatakse, saab ka rohkem teadmisi omandada ja kaasaegsemat elu elada.

Ja nagu arvata võibki, tekib inimeste peades ikka soov selle masina võimu alt vabaneda.
Sarja esimeses raamatus saamegi tuttavaks inimestega, kes vabaduse poole püüdlema hakkavad. Saame teada nende tausta ja selle, miks nad MS-i vastu astusid. Ja läbi igasuguste seikluste toimub erinevate tegelaste liikumine selle punkti poole, kus lõpuks kokku saadakse ja reaalne võitlus alata võib.

Seiklusi on palju, ajudes sorkimist on palju (minu jaoks kohati liigagi, inimese teadvuse, olemuse kustutamine või vahetamine on sama lihtne kui hommikul uute sokkide jalgatõmbamine), kohati on raske meeles pidada, kelle mõistus kelle peas parajasti istub. Paaris kohas muutus lugu venivaks ja tüütuks, aga üldiselt polnud viga, ajaviiteks võis lugeda küll. Neljake. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar