19. august 2010

Повестка в космос

Максим Лучинин
2010 a.
416 lk.
 
Война случилась неожиданно. Так же неожиданно свалились землянам на голову истанты со своими галактическими технологиями, проблемами выживания цивилизаций и нечеловеческой логикой принятия решений. Вот только что Гришка Ивашов и его друзья-коллеги сидели в конторе, не спеша доделывали проект, и вдруг... военкомат, сборный пункт, пустынная планета Ка-148, где их вместе со сйерками, диштами и всякими прочими кэссами превратили в бойцов вселенской армии, сражающейся с Красными Зед - саранчой, пожирающей целые звездные системы. В одном из боев станция, куда Григория определили координатором, закончила свое существование, положив начало его скитаниям и приключениям в очень, очень далеком космосе...
 
Arvamus:
 
Inimeste esmakontakt tulnukatega, seejärel tulnukate abipalve. Mingid poolmõistuslikud tähti kustutavad plasmaolendid liikuvat tulnukate tähesüsteemi poole edasise kursiga Päikesesüsteemile. Venemaa reageerib sellele sõjaseisukorra ja mobilisatsiooniga.

Romaani algus on olme-ulmelik: kontorirott Griša saab kutse komissariaati, loetakse sõjakõlblikuks, tähistab töökaaslastega sõttaminemist, kuulab koos teiste meestega paar nädalat loenguid liitlastulnukatest ja vaenlastest-„plasmatšidest”, vaatab tulnukate õppefilme jne. Nõukogudeaegne kordusõppus tuleb meelde... ja sõda ise koos kõigi oma tulnukatega jääb meestele ikka veel väga kaugeks ja mõistusega raskesti adutavaks.

Venemaa saadab raamatus muide kosmosesse kahurilihaks miljon seitsesada tuhat (!!) meest, mõned teised riigid ka paarisaja mehe kaupa. Miks nii? „Ega teised lollid ei ole,” nagu raamatus öeldakse. Aga miks venelased on, sellele vastust ei antagi. Rahvuslik masohhism ilmselt?

Toimuva reaalsus jõuab Grišale kohale, kui tulnukate tohutu kosmoselaev linna taha maandub, mehed peale pannakse, lend algab ja tulnukad neisse kohe vajalikke teadmisi ja sõdimisoskusi „sisestama” hakkavad. Ning peagi toimuvad juba esimesed kokkupõrked vaenlasega ning inimesi hakkab sadade kaupa surma saama.
Siiani oli raamat loetav, aga ei enamat.

Huvitavaks ja paremaks läks lugu minu arvates siis, kui Griša iseseisvalt mõtlema ja tegutsema hakkas. Tulnukate lahinguplaani nurja ajas, kuna see tähendanuks ühe „väiksema” liitlasrassi planeedi hävitamist. Plahvatuse tõttu koos ühe tulnukaneiuga jumal teab kuhu universuminurka satub ja mööda väga veidrat maailma rändab (suletud kosmoseala väga veidrate ruumianomaaliatega) ning ellu püüab jääda. Ellujäämine õnnestub, tulnukaneiuga hakatakse teineteist tasapisi nii otseses kui kaudses mõttes mõistma, aga lootus veel kunagi koju tagasi jõuda kipub kaduma. Kas minna hangitud suurepärase kosmoselaevaga ilmselt lootusetule Maa otsimise rännakule (no kust sa seda Maad ikka otsid, kui sul pole aimugi, millises universumi otsas sa asud) või jääda oma tulnukaneiust kaaslasega paradiisiplaneedi ookeani kaldale palmi alla idülli nautima?

Raamatu esimene pool oli lihtsalt kergesti loetav lugu, teises pooles oli ka põnevust. Ja kui autor on tõesti 17-aastane teismeline, nagu ma kusagilt internetikommentaarist lugesin, siis seda arvestades pole lugu ju üldse paha ja mina panen avansina hindeks nelja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar