10. november 2012

Черный человек

Василий Головачев
Черный человек 1
2001 a.
704 lk.

1. raamat. Авария (столкновение кораблей в гиперпространстве) забрасывает космонавта на неизвестный планетоподобный объект. Единственный шанс позвать на помощь - собрать из остатков своего и чужого корабля аварийный передатчик, но для этого необходимо напрямую подключиться к компьютеру инопланетного корабля. Попытка удалась, но космонавт оказался "отравленным" чужеродной информацией, попавшей в мозг. В принципе, врачи в состоянии ему помочь, но получивший в результате "отравления" необычные способности больной, считает, что не нуждается в посторонней помощи. А тем временем, изменения, происходящие с ним под действием "информационного яда", все нарастают. 
2. raamat. Из теснины ущелья Умолкших Криков поезд вырвался на простор Серебряной долины, и взору открылся волшебный уголок необжитой людьми природы: слева от колеи текла река Уицилопочтли, прозрачная до самого дна, справа громоздились циклопические глыбы камня, рухнувшие когда-то со стены каньона, а впереди засверкали платиновым блеском скалы Рока, в которых индейцы охраняли свои серебряные копи.

Arvamus:

Selle raamatu ruumi- ja ajamastaabid on nii suured kui veel üldse olla saavad. Järjekordselt on juttu universumite paljususest ja meile täiesti võõrastest füüsikaseadustest ning konstantidest, paikadest kus ruumimõõtmeid võib olla kes teab kui palju ja ajamõõtmeidki mitmeid ja mitmesuunalisi.

Kohe toongi välja ühe raamatu juures mind kõvasti ärritava asja. Golovatšov rõhutab korduvalt, et inimene oma vaid paari tundeelundiga ei suuda neid maailmu ei mõista, ei tajuda ega neist teoreetiliseltki aru saada. Ja samas mängivad need maailmad ja nende asukad selles raamatus tähtsat rolli ja suure järjekindlusega püüab Golovatšov neid inimesele absoluutselt käsitletamatuid ja kujutletamatuid nähtusi-olendeid kirjeldada. Kui ma lugejana neist asjadest mingit ettekujutust saada ei suuda, no miks siis seda mulle pidevalt kirjeldada – mingi inimese aistingutele vastava väärastunud, lahjendatud, skemaatilise lurrina? Ehk olnuks mõttekam hulgimõõtmelised universumid rahule jätta ja meie kolmemõõtmelises püsida? Sest siingi oskas Golovatšov viia peategelase Suure Paugu järgsesse 10 astmes -40 sekundit ajahetke ja seejärel Päikesesüsteemi 100 miljardi aasta pärast tulevikus ning ega nendegi kohtade väljanägemised inimesele eriti mõistetavamad pole...

Aga alguse saab kogu lugu (1. raamat) sellest, et hüperruumis toimub avarii inimeste kosmoselaeva ja ühe mittehumanoidse rassi "läbistaja" vahel. Ja ikka nii korralik pauk, et liiklusvahendite aatomid on lausa segamini ja moodustunud hübriidsõiduk kukub hallis augus olevale planeedile. Et abigi kutsuda, tuleb inimesel - Šalamov - end mittehumanoidi laeva elusa arvutiga ühendada ja nii satub inimese ajju ka tolle laeva piloodi, „musta inimese”, teadvus. Ja et too mittehumanoid on inimesest kordades kõrgemal arengutasemel, hakkab tema mõistus tasapisi aga vääramatult inimese kehas inimese „mina” maha suruma ja enda "mina" kehtestama.
Edasi järgneb tolle topeltmõistusega subjekti pikk ning lootusetu tagaajamine „kompetetntsete organite” poolt, et teda terveks ravida. Kinnivõtmiskatsete käigus satub „musta inimene” olemus veel kahte inimesse. Kui Šalamovi „mina” jääb kiiresti sissetungijale alla, siis teine, London, suudab ilmselt rohkem vastu panna ning kolmas, raamatu peategelane Malgin, jaksab võõrmõistust enda kontrolli alla hoida ja paljusid uusi tekkinud võimalusi ja teadmisi teadlikult kasutada. Järgneb näiteks mingi arvatavasti iidse üliolendite rassi loodud universumitevahelise „metroo” kasutamine kasvõi kõiksugu universumiimede uudistamiseks... Ahjaa, inimesed ise kasutavad kosmoseks liikumiseks kuidagi stringiteooria rakendust.
Ja 2. raamatu põhiliin on Maal puhkeda ähvardav intrasenside vastane mäss, Malgini probleemid armastusnelinurgas ning ta reisid universumis ja kõikvõimsate „Juhtijate” otsimine kuni ta enda enam-vähem selleks saamiseni.

Hästi palju on raamatus juttu inimese ajust ja selle võimetest, intrasensidest, inimkonna arenguperspektiividest mis näivad kõik tupikusse viivat, võõrolenditest ja maailmadest teistsuguse füüsikaga ja muidugi on kõige suure taga kumamas (peaaegu) kõikvõimas käsitletamatu üliolend, keda vaid selle „peaaegu” pärast Jumalaks ei saa nimetada (või on selle mõiste taga siiski midagi muud...) jne...
Muide, kes on lugenud Golovatšovi „Relikt” sarja, leiab siinses loos sellega mitmeid sarnasusi ja ühisjooni. Võib öelda, et neid ühisusi on liigagi palju.

Kogumiku 1. raamat oli minu arvates päris hea ulme, 2. raamat aga enam mitte niivõrd – küll läks ulme minu jaoks juba liiga ulmeliseks, siis jälle maadeldi liiga selle Malgini armastusprobleemiga või pühendati liiga tähelepanu Maa võimuorganite asjatutele üritustele Šalamov või Malgin kinni võtta.
Ma panen kaks hinnet: 1. raamat (Fazõ hozjaina) saab 4, 2. raamat (Sõn sumerek) 3. Kokku aga nõrk neli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar