7. jaanuar 2014

Stealing Light

Gary Gibson
The Shoal Sequence 1
2007 a.
604 lk.

In the 25th century, only the Shoal possess the secret of faster-than-light travel (FTL), giving them absolute control over all trade and exploration throughout the galaxy. Mankind has operated within their influence for two centuries, establishing a dozen human colony worlds scattered along Shoal trade routes. Dakota Merrick, while serving as a military pilot, has witnessed atrocities for which this alien race is responsible. Now piloting a civilian cargo ship, she is currently ferrying an exploration team to a star system containing a derelict starship. From its wreckage, her passengers hope to salvage a functioning FTL drive of mysteriously non-Shoal origin. But the Shoal are not yet ready to relinquish their monopoly over a technology they acquired through ancient genocide.

Arvamus:

25. sajand. Shoulid on ainsad, kes valdavad valguse kiirusest kiiremini lendamise tehnoloogiat. Nad lasevad inimestel lahkelt seda tehnoloogiat kasutada, aga enda tingimustel. Nii on inimestel lubatud uurida ning koloniseerida 200 valgusaastase raadiusega galaktikapiirkond ja sellest kaugemale pole inimestel asja. Loomulikult ei lubata inimestel iseseisvalt uurida ja katsetada mõnda teist valgusest kiirema liikumise tehnoloogiat. Kogu inimeste tegevus on Shouli enamasti nähtamatu, aga tähelepaneliku vaatluse all. Aga selline järelvalve on lasknud inimestel etteantud piirides hulga kolooniaid luua, nende vahel elavat kaubandust arendada, omavahel rahulikult sõdida ja kaitsnud neid teiste rasside kallaletungide eest.

Raamatu peategelaseks on piloot Dakota Merrick, üks väheseid inimesi, kelle ajju on mingid kiibid siirdatud mis talle tavakodanikuga võrreldes palju lisavõimeid annavad. Aga millegipärast hakkab Dakota igasugustesse jamadesse sattuma ja nagu varsti selgub, on selle taga üks shoul, kes teda oma eesmärkidel ära kasutab.
Kui asjad Dakota jaoks juba päris kehvad on, leiab ta töö ühe eriliselt vägivaldse inimrühma juures. Nood tegelased on leidnud iidse valgusest kiiremini lendava kosmoselaeva vraki ja tahavad selle shoulide teadmata enda huvides kasutusele võtta. Tolle uunikumi piloodiks ongi neil Dakotat vaja.
Seda relikti uurides hakkab Dakotale selguma, et suures plaanis pole tegelikult miski nii, nagu inimestele siiani paistnud on. Selgub, et shoulid on inimestele paljustki rääkimata jätnud ning paljust valetanud. Ja edasi põimuvad juba Loojate ilmselt ülisuured eesmärgid Shouli tagasihoidliku enesesäilitussooviga ja sellise tähtsusetu pisiasjaga, et kas Dakota ja ta poolliitlane Corso jäävad selles sündmuste keerises ellu või mitte...

Raamatu esimesi peatükke oli veidi keeruline lugeda kuna peatükkide kaupa hüpati ühelt tegevusliinilt teisele kusjuures eri tegevusliinide ajaskaala oli segamini aetud. Kuniks tähtsamad tegelased ja sündmusliinid meelde ei jäänud, pidin raamatus mitu korda tagasi minema ja mõne tegelasega varem toimunu meeldetuletuseks uuesti üle vaatama.
Dakota on selline peategelane, kes mind endale just lausa jäägitult kaasa elama ja samastuma ei pannud aga teda oli huvitav kõrvalt vaadata: vahel kaastundega, vahel mõistmisega, vahel vihaga, vahel arusaamatusega. See, et tegevus oli alguses küllalt raskelt arusaadav, tõmbas seal ka põnevust maha aga kui nüüd raamatule kui tervikule mõelda, siis pinget oli kogu loos pidevalt. Ja põnevat ootust – mis ikka kõigi nende sündmuste taga on; vaevalt ju vaid see mõte, et teada on hea, aga mitte teada veel parem (ja tervislikum) – kahjuks see suuresti ootuseks jäigi.
Nii et mida raamatus ei olnud, see oli minu arvates originaalsus, Gibsoni omad ideed. Kõik kirjutatu oli juba kusagilt ühel või teisel viisil varem tuttav.

Minu jaoks siiski nelja väärt raamat. Kohe sarja järgmise raamatu järele haarama ei pannud, aga kunagi loen ma ilmselt ka järgmise(d) osa(d) läbi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar