17. veebruar 2014

Outside Context Problem

Christopher Nuttall
Outside Context Problem 1
2012 a.
547 lk.

When a UFO crashes near a top secret military base, the American Government realises that aliens have been spying on the human race for years. But even as they rush to unlock the technological secrets in the alien craft, the aliens launched the first step in their plan to invade the Earth and enslave the human race. With a giant mothership approaching the planet and the inhabitants promising peace and plenty, humanity must defeat a vastly superior foe with uncertain motives or lose its freedom forever.

On one side, a powerful alien force…

On the other side, a divided humanity…

The battle for Earth has begun.

Arvamus:

Raamatu tegevus toimub tänapäeval ja nagu ütleb raamatu pealkiri, tekib inimkonnal ühtäkki „outside context problem” ehk siis  ilmuvad välja Maa oma uueks koduks valinud tulnukad ja sellist asja pole loomulikult osanud ükski inimene ette näha.
Sündmused algavad sellest, et ühe USA ülisalajase sõjaväebaasi aia taha kukub maha kõige ehtsam UFO. Tulnukalaibad sees ja puha. Mida jänkid esimese asjana teevad – muidugi salastavad juhtunu kõige karmimalt ära ja hakkavad laipu ja lennumasinat uurima, aga ka UFO-vaatluste aastakümnete pikkust kurikuulsat ajalugu uue pilguga läbi käima. Ja jõuavad seda tehes kiiresti juukseid püstiajava arusaamiseni, et väike osa mineviku UFO-vaatlustest on ilmselt ikkagi tõesed olnud ja see väikegi osa tähendab kogusummas seda, et tulnukad on meid juba aastakümneid ning väga intensiivselt uurinud.

Läheb nädalake mööda ja tulnukad „helistavad” Valgesse Majja ning kutsuvad presidendi läbirääkimistele. Lennutatakse president tulnukate emalaevale ja teatatakse talle, et nende emalaeva ekspluatatsiooniaeg hakkab kohe läbi saama, kuhugi edasi lennata enam ei saa, laeval on aga miljard tulnukat ja et neil on nüüd Maad vaja. Kas USA aitab neil koloniseerimisel muud maailma maha suruda või keeldumise korral tehakse USA pulbriks ja seatakse end Maal ikka sisse.

President nõunikega paar päeva mõtleb ja siis keeldub tulnukate ettepanekust ning otsustab vajadusel ja liidus teiste riikidega tulnukate vastu ilmselgelt üsna lootusetusse võitlusse astuda. Loogika selle otsuse taga oli järgmine.
Kui mingid tulnukad suudavad valgusaastate tagant meie juurde lennata (ja meie ei suuda aastakümneid enam inimest Kuulegi viia), siis on nood tulnukad meist kahtlemata palju kõrgemal arengutasemel.
Väga suure arenguerinevusega ühiskondade kokkupuude ja kooseksisteerimine lõpeb vähemarenenu jaoks alati katastroofiga, ka siis, kui tol arenenumal ühiskonnal mingeid halbu kavatsusi ei olegi (tulnukatel aga mitme märgi põhjal just need halvad kavatsused näivad olevat...). Meenutatakse ka Ameerika indiaanlaste saatust kokkupuutel Euroopa kultuuriga – kogu Ameerika mandril olid tulemus indiaanlaste jaoks katastroofiline millest enam kunagi ei toibutudki.
Kui aga indiaanlaste rollis on kogu inimkond... ja kokku põrkuvad täiesti erinevate olendite maailmad, mitte lihtsalt kaks erinevat inimkultuuri... ainus lahendus on võidelda, ehk avab see mingigi pääsetee või sunnib tulnukaid ka inimestega arvestama.
Igati arukas ja loogiline mõttekäik minu arvates.

Tulnukad on aga aastakümneid Maal ringi sebides oma kodutöö väga hästi teinud ja inimeste sõjalised võimalused, käitumise, psüühika ja igasuguse poliitika endale suurepäraselt selgeks teinud ja järgmise käiguna häälestavad nad üheainsa elegantse liigutusega kogu muu maailma USA vastu. Jänkidele tõmmatakse nii armetult kott pähe, et nende pärast tuleb lausa pisar silma. Nii jääbki USA üksi tulnukate vastu... ja siis käib kõik kiiresti. Kahe nädalaga on USA õhukaitse purustatud ja ühiskond kokku varisemas... kolmanda nädala lõpuks on USA okupeeritud.

Põnev raamat oli, hästi kirjutatud, tegevustik oli minu arvates väga tõetruu ja usutav (natuke veider pluss ulmekale...), tegelased jäid küll veidi kahvatuks, aga tegevuse laiahaardelisuse ja tempo juures mõistetav asi... paljude raamatus väljaöeldut seisukohtade ja vaadetega läheb minu arvamus kokku (kõva pluss loole :D). Mida veel raamatus oli? Üksjagu poliitikat, ehk veidi paljugi viiteid ja muigamist igasugustel ulmehuvilisele tuttavatel teemadel (Roswellist ja Area 51-st alates ja Independence Day filmiga lõpetades), paralleele Iraagi sõjaga (jänkid seekord muidugi iraaklaste rollis), tulnukatest ei saa me aga peaaegu midagi teada (peale nende välimuse ja nende tehnika võimaluste – raamatu kontekstis ka täiesti loogiline). Minu arvates on 32-aastane ajaloolaseharidusega šotlane hea raamatu kirjutanud ja minult sellele viis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar