24. mai 2010

Звездная пыль калибра 5,56

Олег Шовкуненко
Битва во мгле 2
2007 a.
480 lk.

Победа в космической битве далась страшной ценой. Рота "головорезов" сгинула на далекой погасшей звезде. Отдав свои жизни, люди сокрушили зло, таившееся в недрах смертоносного Лабиринта. Однако почему пожар ужасной галактической войны не погас? Откуда приходят новые орды невиданных монстров? Чья зловещая тень маячит за спинами у захватчиков?
Проникнуть в тайну способны лишь настоящие герои. Те, кто сражался на сумрачной Агаве, те, кто в одиночку выходил против сотен врагов, те, кто, умирая в зловонных подземельях, сохранил гордость землянина и верность братству солдат. И "головорезы" вернулись! Как призраки они явились с того света, чтобы снова ринуться в кровавый бой!

Arvamus:

Elu ja surma, hea ja paha võitlus jätkub ka selles osas suure hooga. Ning nagu tegelikkuseski, pole siingi nii, et hea võidab lõpuks niikuinii. Raamatu lõpuks jääb asi üsnagi viiki ning on selge, et võitlus jääb edasi kestma.

Raamat on sama põnev, kui sarja esimenegi osa. Vähesed esimeses raamatus ellu jäänud võõrleegionärid jätkavad võitlust nüüd juba vaid enda au nimel. Sest Maa nimel on seda raske teha, kuna Maa paistab mingite jõudude juhtimisel hoopis halbade poolel olevat. Või lausa kogu selle katastroofi taga.

Tasapisi hakkab sündmuste taust selgemaks saama. Kõigepealt saame teada, mida kujutab too kustunud täht Agava koos marungidega. Siis tuleb mängu selline mõiste nagu eluenergia – energia, mida omavad kõik galaktika elusolendid, ning selle energia summaarne kogum, Elu Allikas. See värk läheb minu arvates juba fantasy valda, aga ta ei häirinud mind veel. Edasi hakkab üllatuslikult selguma, et kogu sellesse segadusse ja õudusesse on lisaks loo võõrleegionäridest peategelastele segatud hulk teisigi inimesi ja järjest enam selgub, et Maa vägevad - Kõrgem Liiga - on lausa kõrvuni supis sees. Ja selle Liiga kohta kehtib vägagi ütlus, et kala hakkab mädanema peast.

Raamatu tegevus on veidi laialivalguvam ja hüplevam, kui esimeses osas. Kiiretempolisem. Ning sama ettearvamatu, mis muidugi hea on.
Ja ärritada oskab autor oma lugejat ka. Niipea kui ta laseb sul mõne persooni tegudesse ja mõtetesse rohkem süveneda, talle kaasa elama hakata, nii kipub see tegelane ka surma saama. Teise osa lõpuks ongi paljudest kahest raamatust läbi käinud sümpaatsetest tegelastest veel vaid paar elus. See tekitab sellise korraliku stressiõhkkonna.

Meeldis mulle ka sarja see osa. Põnevust, ootamatusi ja pinget oli küllaga. Kindlasti pole tegu ulmeklassikaga, aga haarava lugemisega küll. Jällegi neli minult. Ja kindlasti loen läbi ka sarja kolmanda raamatu. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar