10. mai 2010

Битва во мгле

Олег Шовкуненко
Битва во мгле 1
2010 a.
480 lk.

Совместная экспедиция землян и представителей иных галактических рас терпит бедствие на планете Агава. Прибывшая на место рота "головорезов" под командованием майора Жереса с ходу ввязывается в тяжелые бои против неуязвимых морунгов, биомеханических охотников-клонов и загадочных оборотней, невесть откуда взявшихся на планете. Шансы на выживание минимальны. И если бы не помощь коренных жителей Агавы, бравым десантникам пришлось бы туго. Но победа оказалась лишь краткой передышкой. Ведь Черную зону, убивающую все живое и стремительно расползающуюся по Галактике, остановить невозможно. Впрочем, стоит попробовать...

Arvamus:

Järjekordne raamat meie galaktika hättasattumisest. Nimelt hõivab mingi arusaamatu jõud kui gripiviirus üha uusi galaktika asustatud alasid. Eri tsivilisatsioonidest koosnev Galaktika Liit võtab viimase abinõuna vaenlase vastu kasutusele madala arengutaseme tõttu Liitu mittekuuluvad, aga „vanema venna” tähelepaneliku pilgu all arenevad inimesed. Liidu liikmestsivilisatsioonid on nimelt sedavõrd kõrgeltarenenud, et sõdimine on neile mõeldamatu tegevus (nad kipuvad juba relva nähes ära minestama), „metslastest” inimestel tuleb sõdimine aga väga loomulikult välja. Seepärast otsustavadki galaktika juhid saata asja uurima ekspeditsiooni Prantsusmaa Dessantvägede 2. polgu 2. roodu (ehk siis võõrleegioni) kaitse all.

Algselt teadusliku ekspeditsioonina kavandatud üritus muutub väga kiiresti sõjaväeliseks operatsiooniks, kus inimesed juhtimise üle võtavad. Sest tundmatud vastased näivad ekspeditsiooni igat sammu ette teadvat ja püüavad seda pidevat kõikvõimalikel viisidel hävitada. Ainult täiesti ettearvamatu tegutsemine sõjaväelaste juhtimisel ja sõjaväelise distsipliiniga näib tulnukatest uurijate eluspüsimist pikendavat ja vajaliku info hankimist võimaldavat.

Kirjutada autor oskab, lugu oli ladus, põnev, haarav, ootamatuid pöördeid toimub kogu aeg ja pinge oli pidevalt üleval. Kui raamatu esimene pool oli puhtalt militaarulme, siis teises pooles tuli ka horrori elemente sekka. Ning ulmepool oli raamatul ka täiesti paigas: kuni kustunud tähte asustava mitteorgaanilise ja väga agressiivse eluvormini välja. Meeldiv oli ka see, et loo autoril oli huumorimeelega kõik korras, vahel tuli ette päris naljakaid kohti ja häid ütlemisi.

Üks veidrus raamatu juures. Mina ei ole tihti sattunud raamatutele, kus autor peategelase poole loo peal maha lüüa laseb. Ja seda veel nii möödaminnes, et mainib asja ainult paari lausega. Ma algul mõtlesin, et tegu on tolle tavatrikiga, kus kangelane vahepeal nagu surma saab ja siis veel võimsama ja paremana äkki uuesti välja ilmub, aga ei midagi sellist. Roodukomandör ja algne peategelane major Geresse(?) saigi kesk raamatut surma...
Ja üldse käib autor oma loo kangelastega väga karmilt ringi. Raamatu teises pooles läheb nende hävitamiseks küll ühekaupa, küll lausa hulgi... Traagikat on palju. Ja eneseohverdamist. Ja kangelaslikkust.
Ning raamatu finaal oli selline, millist mina küll oodata ei osanud – autorile kiitus üllatamise eest.

Tegemist on igati korraliku kosmoses hargneva militaarpõnevikuga. Mulle lugu meeldis ja panen hindeks kindla nelja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar