13. detsember 2011

Потерянный

Дмитрий Кружевский
Искатель 2
2011 a.
416 lk.

Человек, не помнящий своего имени, попадает на неизвестную планету, населенную разумными существами. Землянину, который получил здесь имя Керк, приходится совершить путешествие к крепости таинственных Вершителей в компании юного Эрая, его хранительницы Ай и Намара из ордена «ищущих».
А в это время бывший сотрудник «Искателя» Андрей Малышев летит на Титан, где подо льдами обнаружена старинная база…

Arvamus:

Nagu raamatu pealkirigi näitab, on tegemist „Iskateli” järjega. Peale esimest küllalt omapärase stiiliga raamatut otsustasin vaadata, kas autor jätkab ka siin samal kombel ja lugesin sellegi raamatu läbi. Toda esimese osa nõukogude noorsoojutu hingust polnud siin aga enam mitte grammigi eest, tegu oli tavalise keskpärase ulmelooga. Õnneks küllalt lühikesega ja kohati isegi põnevaga, nii et loetud ta sai.

Eks seda eelmise osa ideaalühiskonna hinguse levikut takistas siin raamatus ka see, et Maal tegevus peaaegu ei toimunudki. Kusagil kaugel planeedil artifakte uurivaid teadlasi ründab keegi ja Kirill satub läbi korraks ootamatult tööle hakanud iidse ruumivärava mingile tundmatule planeedile. Seikleb seal keskajas elavate kohalike aborigeenide hulgas, satub nende iidsete ja hulga arenenumate eellaste muistsele kosmoselaevale, paneb selle tööle ja lendab kuhugi minema. Raamatu teine pool räägib Kirilli instituudikaaslase Andrei seiklustest Titaanil avastatud vanas mahajäetud uurimisjaamas, kus inimesed kunagi ammu ruumiväravatega katseid tegid. Ja näib, et katsed olid üsna edukad olnud, kuna seegi värav hakkab juhuslikult hetkeks tööle ja Andrei näeb läbi värava mingil teisel planeedil Kirilli. Aga kas too kunagi ka koju jõuab?

Ega muud, kui tuleb Kirilli edasistest seiklustest teadasaamiseks ka kolmas osa kunagi läbi lugeda. Siiani on see osa vist küll veel kirjutamata... Aga küll autor selle valmis treib, eriti arvestades ta mõningast kalduvust grafomaaniasse. Siinses raamatus oli minu arvates palju tühja sõnavahtu, milleta väga hästi hakkama oleks saanud. See teeb raamatu lugemise vaevaliseks, no põnevust ju on, aga vaid tükati ja et loos kogu aeg pinget üleval oleks, siis sellest on asi kaugel. Hindeks kesine kolm. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar