22. mai 2014

Bowl of Heaven

Gregory Benford & Larry Niven
Bowl of Heaven 1
2012 a.
416 lk.

In this first collaboration by science fiction masters Larry Niven (Ringworld) and Gregory Benford (Timescape), the limits of wonder are redrawn once again as a human expedition to another star system is jeopardized by an encounter with an astonishingly immense artifact in interstellar space: a bowl-shaped structure half-englobing a star, with a habitable area equivalent to many millions of Earths…and it’s on a direct path heading for the same system as the human ship.

A landing party is sent to investigate the Bowl, but when the explorers are separated—one group captured by the gigantic structure’s alien inhabitants, the other pursued across its strange and dangerous landscape—the mystery of the Bowl’s origins and purpose propel the human voyagers toward discoveries that will transform their understanding of their place in the universe.

Arvamus:

Niveni Ringworldi kloon...
Saavad inimesed uuttüüpi kosmoselaeva valmis ja saadavad selle valgusaastate taga oleva mingi salapärase tähesüsteemi suunas. Poolel teel selgub, et laeva kiirus on tiba väiksem kui pidanuks olema ja no ei jõuta sedasi lennates sinna õigeks ajaks kohale, toit, vesi jne saavad enne otsa. Ja just sobival hetkel avastatakse lähedalt midagi veel hoopis salapärasemat. Asja võiks vist Kaussmaailmaks nimetada... lennatakse muidugi sinna lootusega varusid täiendada, hakatakse siis seda üüratut kaussi uurima ega saada arugi, et seal elavad mingid inimestest palju rohkem arenenud olendid kes omakorda inimesi uurivad ja mõtlevad, kas saabunud alaarenenud primaadid kohe maha lüüa või neid pisut pikemalt jälgida ja alles siis neile lõpp peale teha...

Sedasi sisust kirjutades võib ju päris põnev süžee tunduda, aga tegelikult oli kõik minu arvates ulmeliselt igavalt ja kuivalt kirjutatud. Kaks nii nimekat kirjanikku ja nii õnnetu tulemus - no ei suuda ära imestada. Kolmandiku raamatu pidasin vastu, siis aitas. Ja poolelijätmise märgiks hindeks üks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar