26. märts 2010

Форт Стеллар

Андрей Ливадный
Экспансия: История Галактики 7
2003 a.
ainult e-raamat

Считалось что он погиб, прикрывая эвакуацию беженцев с планеты Дабог, но спустя десятилетия после окончания Галактической войны его найдут в криогенном модуле спасательной капсулы. Перед юношей, пережившим своих сверстников, откроется новый, послевоенный мир, но таков ли он, как рисовало воображение перед первым и последним боем?

Arvamus:

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta.
Kosmosest leitakse 37 aastat külmutatult päästekapslis olnud raketiristleja Lutsifer ohvitser. Sõda on lõppenud 17 aastat tagasi. Fort Stellari naasnuna leiab mees eest hoopis uue ühiskonna, mille mõistmine ja millega kohanemine on talle raske. Mees otsustab teha Lutsiferist muuseumi, et järeltulevad põlved ei unustaks neid, tänu kellele on see uus ühiskond võimalik.

Ma vaatan, et Livadnõil on kombeks varem kusagil lahtiseks jäänud otsi mõned osad hiljem kokku tõmmata: „Vozvraštšenje bogov” selgitas sarja teise osa luureraketi saatuse, siin ta räägib, mis sai osas 5 Dabogist evakueeritute konvoid katma jäänud Lutsiferist. Nii et kui kellelgi mõnes osas midagi segaseks ja lahtiseks jääb, siis paari osa pärast võib loota sellele vastus saada.

Ja veel üks asi, mis silma torkas. Kuna Livadnõi „Galaktika Ajaloo” osade järjestus tihti erineb nende kirjutamise ajalisest järjestusest, siis kipub esinema imelikke vasturääkivusi osade vahel.
Näiteks sarja 5. osa „Zona otšuždenija” finaalis toimub ulmeline Maa laevastiku suurte ristlejate hõivamine, sarja käesolevas osas aga mainitakse kolooniate ühendlaevastiku esimest suurt lahingut Maa Liidu laevastikuga ja öeldakse, et kolooniail oli siis vaid üks tõeliselt kaasaegne ristleja, Maa laevastikult ära võetud admiral Nadõrovi endine lipulaev (oleks aga pidanud ju vähemalt 4 ristlejat olema?). Ning selle laeva vallutamine toimus praeguse osa järgi ka hoopis teisiti, kui 5. osas kirjeldati. „Fort Stellar” (osa 7) on ajaliselt muide varem kirjutatud kui „Zona otšuždenija” (osa 5).
Pagan, Livadnõi võinuks selliste asjadega täpsem ja hoolikam olla. Ju tal oli Stellaris üks mõte, aga hiljem „Zona otšuždenijat” kirjutades tuli veelgi parem idee pähe ja muutis esialgset varianti. Ainult et kui nüüd sarja osade järjekorras lugeda, tekib vastuolu.

Tulles tagasi selle jutu juurde, siis kogu sarja seisukohalt ma tal küll erilist mõtet ei näinud. Ega ka midagi muud väljapaistvat. Hea, et lugu nii lühike oli! Kolm.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar