26. oktoober 2011

Мятеж на окраине Галактики

Роман Злотников
2008 a.
422 lk.

Мощным ударом из космоса уничтожены Лондон, Париж, Вашингтон, Москва. На Землю вторглись канскеброны - высокоорганизованные роботы, умеющие анализировать, логически мыслить, но не имеющие имен. Вместо имени у канскеброна ряд цифр - идентификационный знак…
Мрак опустился на планету Земля. Мрак бесправия, насилия, голода, подавленных желаний, строго регламентированного устройства существования человеческой особи.
Но жизнь продолжается, как вода течет подо льдом. Вопреки обстоятельствам, в капонирах - огневых оборонительных сооружениях - сохранилась военная техника, компьютерная технология, армейская честь и нравственность Прежних, как называют теперь тех, кто жил на Земле до Вторжения. В глубине, в толще потаенной Земли зреет и набирает силу новое племя людей - берсерки…

Arvamus:

Täitsa loetav teos, kuigi algus ja lõpp olid minu jaoks veidi liiga erinevas tempos kirjutatud.
Mina ei saanud päris aru sellest autori mõttest raamatu esimeses pooles hästi pikalt ja põhjalikult kirjeldada Uimoni ja Olegi lapsepõlve mõningaid episoode ja siis raamatu viimases kolmandikus, kus vastuhakk algas, sündmustega hoopis pealiskaudsemalt ja kiirustades ümber käia. Näiteks kanskebronidega võitluse seisukohalt üliolulisest Uimoni suhtest Merilyniga ei kirjutata peaaegu midagi.
Samuti jätab Zlotnikov selgitamata, kuidas ja miks siis need berserkide võimed tekkisid, kellel nad üldse tekkida võivad. Ja Uimoni võimed ja nende seotu on täiesti lahti seletamata.
Peale lugemist tekkis selline tunne, et autor oli kusagil poole romaani peal ära ehmatanud, et oi kui mahukas romaan nüüd tulemas on ja püüdnud hästi kiiresti otsi kokku tõmbama hakata. Ma ei mõista, millest selline kartus, nagunii on ta loole kaks osa veel kirjutanud, mis seal vahet siis oleks olnud, kui ta oleks asja rahulikumalt võtnud ja kasvõi kolme asemel 4 osa kirjutanud, mitte aga esimest osa kuidagi pealiskaudselt ja kiirustades lõpetanud.
Aga kokkuvõttes polnud ju paha ja saab minult hindeks nelja. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar