27. november 2011

Акцент судьбы

Василий Абвалов
2007 a.
379 lk.

В далеком будущем череда бесконечных военных конфликтов между расселившимися мирами людей прерывается неожиданным нападением неизвестной ранее воинственной цивилизации. Перед угрозой глобального уничтожения люди объединяют свои усилия в борьбе с общим врагом, и это позволяет им остановить победное шествие врага. Остановить, но не победить. Именно в этот период происходит взросление молодого человека, которому слепой случай в самом начале жизни дал возможность выжить в катастрофе и наградил уникальной памятью. Как воспользуется он подарком случая, какие сюрпризы преподнесет ему судьба? И хотя его единственное желание – жить как все, становится ясно, что его мечте не суждено осуществиться.

Arvamus:

Ei meeldinud. Lühidalt öeldes: igav.
Tegevus toimub kauges tulevikus, inimkond on laienenud paljudesse tähesüsteemidesse. Sõditakse omavahel, luuakse liite jms. Ühel päeval ründavad inimestega asustatud tähesüsteeme aga tundmatu tsivilisatsiooni esindajad ja algab pikk võitlus.
Aga see võitlus on vaid taustaks ühe poisi-noormehe kasvamisele, arenemisele, tegudele. Tegu pole päris tavalise poisiga, imikuna koos vanematega kosmoselaeval reisides põrkus nende laev kokku mingi teise dimensiooni kosmosesõidukiga. Kõik reisijad peale poisi hukkusid, poisi korjasid aga teisdimensioonlased üles, lappisid kokku (no mitte täiesti nii, nagu oleks pidanud, kuna inimeste "jooniseid" polnud käepärast võtta) ja saatsid lapsukese meie mõõtmesse tagasi (kuna mingi tolle mõõtme seadus käskisid seda teha).
Kasvab siis lapsuke kasuvanemate juures ja aegamisi selgub, mida teise dimensiooni asukad "valesti" tegid. Nimelt on lapsel täiuslik mälu - ta ei unusta mitte midagi. Loomulikult on supermälust igapäevases elus üksjagu kasu, aeg läheb, poisil on ees hiilgav karjäär ühes firmas, kuni puhkenud sõja tõttu suunatakse noormees hoopis sõjaväe käsutusse ja hakatakse teda tehnikuks koolitama.
Oma fenomenaalse mälu tõttu on ta igal pool edukas, aga oskab mingi sealse julgeolekuteenistusega tülli minna, satub seetõttu mitmetesse seiklustesse, tuleb neist alati edukalt välja jne.
Ühesõnaga romaan ülipositiivse kangelase seiklustest sõjaväes ja sõjas, millega ta alati edukalt toime tuleb. Seiklused küll, aga minu arust kuidagi igavalt ja kuivalt kirjutatud, ei mingeid üllatusmomente. No kolme venitab välja. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar