13. november 2011

Недалеко от Земли

Роман Караваев
2006 a.
512 lk.
 
Открытие нового способа перемещения в пространстве позволяет земному человечеству быстро, эффективно и экономично освоить ресурсы Солнечной системы. Казалось бы, и до звезд теперь рукой подать, все они ныне недалеко от Земли. Но неожиданно первые исследователи наталкиваются на непреодолимое препятствие - таинственную Сферу, перекрывающую людям выход на галактические просторы. Мало того, астронавты, непосредственно столкнувшиеся с загадочным космическим феноменом, обретают фантастические способности, мгновенно ставящие их в ряд суперменов. Однако далеко не все астронавты. Что является причиной этого? Вопрос чрезвычайно важный и для ученых, и для политиков, и для спецслужб. За группой испытателей, старающихся скрыть свои новые умения от остальных, начинается охота.
 
Arvamus:
 
Millega siis tegemist on? Minusugune kirjandusvõhikust ulme lugeja on raamatu defineerimisega raskustes. Ei olnud nagu päris õige SF. Utoopia, muinasjutt, fantaasia? Ükski neist puhtalt võttes ka mitte. Aga tühja, mis ma ikka üritan teda lahterdada, tähtis on, et raamat oli minu arvates päris loetav.
Algab lugu küll üsna SF-likult. Maal on leiutatud mingi uus viis kosmoses liikumiseks (lugesin raamatut aasta tagasi, kõiki autori tehnilisi ideid enam ei mäleta ja ega need loo mõtte seisukohalt nii väga olulised olnudki), aga välja nägi asi lihtne: annad lennuvahendile enne starti sihtkoha koordinaadid ette, käivitad mingi kavala masinavärgi ja oledki soovitud kohas. Igatahes toimib too uus liikumisviis Päikesesüsteemis suurepäraselt.
Otsustavad siis jänkid koos eurooplastega järgmise sammu astuda ja uus sihtkoht juba väljaspool Päikesesüsteemi piire valida. Ja tutkit! Ei pääse sinna! Nagu nähtamatu (kummi)sein oleks ees, millest rakett lihtsalt tagasi põrkub. Proovitakse nii ja naa, proovivad ka venelased, tulemus on sama. Päikesesüsteemil on kui mingi sfäär ümber, mis inimesega lennuaparaati endast välja ei lase (ilma inimeseta aga küll). Tekib muidugi küsimus, et mis see sfäär on või kes selle loonud on ja miks?
Sfääriga seoses ilmneb aga midagi veel üllatavamat: osadel sellega kokku puutunud (tagasi põrganud) kosmo/astronautidel hakkavad arenema igasugused imelised omadused. Kes suudab teiste mõtteid lugeda, kes asju suvalisse kohta teleporteerida, kes hoopis ennast kuhu tahes teleporteerida, kes suudab mõttejõul mis tahes asja materialiseerida, kes suudab mõttejõul arvutisüsteemidega mida iganes teha jne.
Pikapeale jõuab suurriikide valitsustele, sõjaväelastele ja eritalitustele kohale arusaam, et osa sfääriga kokkupuutunutest on kuidagi muutunud, arvatavasti valitsejatele ohtlikud ja kui muutunud end katsete tegemiseks isoleerida ei lase, otsustatakse nad hävitada. Mis muidugi muutunute enneolematute võimete tõttu teps mitte ei õnnestu. Igatahes Vene, USA poliitikute, sõjaväelaste ja eriteenistuste mõttemalli ja tegutsemisviisi on minu arvates seal üsna usutavalt kujutatud Sellega seoses jäi meelde ka lõbusaid kohti – kuidas paar muutunud pilooti FSB salajasse uurimisinstituuti viiakse ja nad seal teadlasi lollitavad ja siis kui sellest ära tüdinevad, tollest üliturvatud asutusest lihtsalt välja jalutavad. Või kuidas muutunud Siberi taigas „kokkutuleku” korraldavad, paugupealt viimasesse karukolkasse üliuhke luksusvilla basseini ja talveaiaga materialiseerivad ja kui siis vene eriüksus neid raske sõjatehnikaga ründama tuleb, rambod möödaminnes relvituks teevad. Ei pääse ka üks LKA salajane uurimisbaas õhkulaskmisest.
Eks tasapisi saab raamatus ka selgemaks, mida autor selle sfääriga mõelnud on, mida need võimed tähendavad ning milles muutunud inimesed oma edasist missiooni näevad. (tollest missiooni elluviimisest on minu teada sel aastal loo teine osa ilmunud).
Ilmselt ulmehuviliste seas täiesti vastakaid arvamusi tekitada võiv raamat, aga mulle ta meeldis (kohatisele naiivsusele, lapsikkusele ja hea-kurja vahelise võitluse liiga must-valgele kujutamisele vaatamata). Neli minult. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar