19. november 2011

Звездные корсары

Константин Мзареулов
2007 a.
448 lk.
 
Десятилетия назад Галактику потрясли чудовищные сражения - войн такого размаха Вселенная не знала со времен легендарной схватки между Тайлонцами и Темными Монстрами. На звездном пепелище медленно возрождаются, готовясь к реваншу, обломки былых сверхдержав. Последним очагом свободы остается пиратская республика Ратулор, чьи крейсера поддерживают спокойствие в Нейтральной Зоне. Так уж сложилась судьба, что отставной полковник, сибиряк Шестоперов, стал артиллеристом на корабле космических корсаров. Здесь он находит верных друзей, встречает любовь и попадает в эпицентр таинственных событий. Война уже на пороге: грохочут залпы, заключаются немыслимые союзы, завязываются хитроумные интриги, внезапно становится известно имя истинного наследника маванорского престола... Однако в ожесточенную схватку трех главных держав внезапно вмешивается непостижимая Четвертая Сила.
 
Arvamus:
 
Otsustab Kuzma Petrovitš Šestoperov enne peatselt saabuvat surma (vähk on mehel kallal) viimast korda taigas jahil käia. Taigas juhtub aga selline asi, et Kuzma päästab ühe imeliku tegelase tigeda metssea käest. Seletab siis too tegelane Kuzmale, et tema on hoopis tulnukas, kelle kodu meie galaktika naaberharus ja kes on siin luurelaevaga uurimas, kes siin meie kandis ka elab või siin ringi lendab.
No igatahes on tulnukas enda päästmise eest otsata tänulik ja uurib, kuidas tänuvõlga tasuda. Petrovitš leiab küll, et elus juba nagu kõik tehtud: lapsed jalule aidatud, lapselapsed ära nähtud, aastakesi ka juba üle 80 turjal; aga kui saaks mõne aasta veel elada ja sellest pagana vähist seal sisikonnas lahti, siis selle vastu poleks tal nagu midagi.
Tulnukas annab seepeale teada, et neil on vähi ravi sama lihtne kui meil nohuga tegelemine ja noorenduskuuri võib ta Kuzmale veel lisaks korraldada (nii aastakest 40 turjalt ära kaotada). Ainus probleem, et nende väikses luurelaevas pole kõiki tarvilikke aparaate, nii et tuleks Kuzmal nendega kaasa galaktika naaberharusse lennata. Ja kui kunagi nende maailmast mõni laev jälle siiapoole tulemas on, küll Petrovitš siis ka koju tagasi saab. Ühesõnaga ajabki Kuzma paari päevaga kõik maapealsed asjad joonde ja suundub tulnukate laeval nende koduplaneedi poole.
See oli raamatu paarikümne esimese lehekülje ümberjutustus. Edasi läheb jutt üsna samas stiilis ja sama lõbusalt. Žanrilt on ilmselt tegemist humoorika kosmoseooperiga. Sellele naljakusele aitab kõvasti kaasa see, et Kuzma Petrovitš on nõukogude armee erupolkovnik, kelle mõttemaailm kindlasti paljudele omal ajal nõukogude sõjaväes teeninutele tuttav ette tuleb (ja seda mõttemaailma on NSVL kadumine Petrovitši puhul vaid veidike modifitseerinud). Seega pole siis ka mingi ime, et Kuzma tulnukate juures kohe sõjaväelist karjääri tegema hakkab, neid enda omapärase mõtteviisiga üllatab ja tulnukate seas näiteks Kalašnikovi automaadi ehitamisega furoori tekitab.
Tulnukate maailm on aga selline nagu korralikus ja tüüpilises kosmoseooperis ikka: omavahelised suured ja väikesed intriigid, mingi karmi vaenlase sissetung ja võitlus nendega ning veel mingi salapärase neljanda jõu olemasolu. Tuleb muidugi veel ära märkida, et valitsevad sealset maailma saurused, aga esindatud on seal intelligentsetena ka kasslased, krabid, humanoidid (kelle esindaja intsidendile metsseaga Petrovitš taigas peale sattus) ja oli seal vist veelgi mõningaid meil loomariiki kuuluvaid tegelasi.
Lühidalt iseloomustaks ma raamatut sõnaga "muhe". Selline kergemat sorti ja hästi loetav raamat, 4.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar