21. märts 2012

Вторжение

Сергей Тармашев
Древний 4
2011 a.
416 lk.

Двенадцать веков назад отгремела Война Пришедших После. С помощью Центра Создателей легендарный Древний Тринадцатый навечно прекратил кровопролитие во всех галактиках нашего сегмента Вселенной, заперев враждующие стороны в их жизненных пространствах. Ныне Содружество Людей не имеет вооруженных сил и наслаждается миром и процветанием, совершенствуя науку, искусство и интеллект. Никто давно уже не верит в то, что человечество когда-либо вновь столкнется с внешней угрозой.
Но Священная Скрижаль расы Риулов гласит: таинственные Враги Создателей, для борьбы с которыми были некогда созданы могущественные Дети Вики, раса-воин Мерхн, не уничтожены. Они по-прежнему таятся в глубинах космоса, обуреваемые жаждой уничтожения любой формы жизни. Что будет с Союзом Людей, если барьеры между цивилизациями однажды рухнут?

Arvamus:

Sõjast, mille tagajärjel pahad tegelased oma tähesüsteemidesse suleti, on möödunud 1200 rahuaastat. Ja inimkond on muidugi jälle veidrat arenguteed läinud. Nagu poleks viimasest peaaegu kogu inimkonna hävitanud rünnakust midagi õpitud, on vägivald, sõda, armee kõik lausa tabudeks kuulutatud, millest rääkida pole hea toon ja eelmises katsumuses hukkunud miljoneidki ei taheta enam mäletada. Absoluutne patsifism. Arvatakse, et igavene rahu- ja õnneaeg on saabunud, igaüks teeb just seda, mis talle meeldib, ka töötamine pole eriti aus ja nii peab kusagil 20% inimkonnast üleval 80% muidusööjate armeed, kes on endast teadagi väga heal arvamusel, peavad end intellektuaalideks ja pühenduvad vaid armastusele ja vaimsetele väärtustele.
Iidsetest Kolmeteistkümnes, kes 12 sajandit tagasi peale sõja lõppu kui armeed hakati laiali saatma, enam endale kohta ei leidnud ja polnud nõus lauspatsifismiga, arvatakse hukkunud olevat. Nimelt otsustas ta siis kuhugi ära minna. Tema endised lahingukaaslased otsustasid aga temaga liituda ning nii lahkus Kolmeteistkümnes 12 sajandit tagasi koos suure laevastiku ja enam kui miljoni endise võitlejaga... kuhugi. Arvatakse, et nad hukkusid mustas augus.

Samal ajal on oma asustuspiirkondadesse suletud sõja kaotajad piiratud territooriumi tõttu raskes majanduslikus olukorras ja relvastuvad üha enam, lootes neid takistavate barjääride kadumisele ühel päeval, et siis inimkonnale kõigi oma kannatuste eest kätte maksta ja sajandeid tagasi pooleli jäänud töö lõpule viia. Ja paistab, et selline hetk hakkabki lähenema.

Sest kusagil universumis on meie maailmad loonud Vikkide vaenlane, mingi ürgolend, kes on sama vana kui universum ja kelle tegevusele Vikkid kunagi miljardite aastate eest piiri ette panid. Nüüd on Vikkid ammu kuhugi lahkunud, ürgolend aga magab ja näeb und magusast kättemaksust. Ja leidub keegi, kes oma teadmatusest pakub olendile võimaluse uuesti tegutsema hakata.

See raamat oli jällegi hea, aga mitte nii põnev kui eelmine. See inimeste rumalus, „vangis” istuvate inimkonna vaenlaste tegevus ja intriigid, ürgolendi ärkamine... see kõik võinuks kuidagi veel huvitavam olla, millestki jäi nagu puudu (Iidsetest) ja midagi oli nagu liiga palju (neid tulnukaid oma tegemistega). Seekord jälle korralik neli hindeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar