12. mai 2012

Возрождение

Сергей Тармашев
Древний 6
2012 a.
414 lk.

Вот уже год как Галактики сотрясает война, равной которой не было тысячи лет. Потеряны десятки планетарных систем и миллиарды жизней. Армады Чужих рвутся к самому сердцу Содружества Дэльфи и Людей, и кажется, что нет такой силы, которая могла бы им противостоять. Но так только кажется.
Объединенные ВКС Содружества, острием которых является легендарный флот Древних во главе с Командующим Тринадцатым, и творение самих Создателей, планета-корабль Дэя, наносят целую серию ответных ударов по агрессорам в разных частях Галактики. Противостояние выходит на новый виток, и даже Изначальный - Незримый Враг всего сущего, вечно голодный Пожиратель, беспокойно ворочается в глубинах мертвого космоса. Ибо и он ощущает: возрождение расы Людей уже не остановить…

Arvamus:

Inimeste muistne laevastik on tagasi koos mõningate selliste viguritega, mida inimkond siiani ei tundnud. Kolmeteistkümnendal õnnestus omal ajal vikkidelt üht-teist välja kaubelda. Kõige märgatavam neist asjadest on muidugi muistsete kasutada olev kunstplaneet, millega ka hüperruumis kimada kannatab ja mis kenasti raketikandjaks kõlbab.
No ja muistsete laevastik siis sahmibki nüüd siia-sinna ja atomiseerib vaenlasi tohututes kogustes ja üüratu tempoga. Ja kõik oleks ju ilus, kui kogu muistsete laevastik ei koosneks vaid mõnest tuhandest lendavast ühikust. Olgugi, et vaenlase sõjalaevadest tehniliselt kõvasti parematest. Vaenlael on laevu aga sadades tuhandetes, et mitte öelda miljonites...

Ja siin jõuangi sinna, et seekord tahan ära märkida paari puudust selles sarjas.
Esimene ongi see, et lahingutes osalevate laevade arvud pole enam mitte ulmelised, vaid lausa müstilised. Muistsete paarituhandene laevastik on köömes vastaste sadadesse tuhandetesse ulatuvate laevastike kõrval. Esimene häda on see, et nii suured laevastikud sõidavad, vabandust lendavad tollest inimeste lennuväest lõpuks lihtsalt massiga üle. See on probleem, millele inimestel siin raamatus lahendus tuleb otsida. Teine häda on aga see, et nii suurte üksuste võitluses osalemine pole minu jaoks enam vastuvõetav. No kuidas pagan peaks olema lahingus võimalik juhtida näiteks 200 000-st suurest alusest koosnevat armaadat? Olgu sidevahendid kui head tahes, enne kui käsk viimase kõige väiksema üksuseni jõuab, on nii palju aega kulunud, et lahinguväljal toimub juba midagi hoopis muud ja käsk on mõttetu. Tahan ühesõnaga öelda, et nii suured lahinguüksused pole minu arvates juhitavad.

Ja teine hirmsasti häiriv asi on Kolmeteistkümnenda ja ta naise suhe. See toimub pidevalt ühesugusel totral mängleval lollitaval ajuvabal toonil. Ei tule meelde juhust, kus nad omavahel tõsiselt ja asjalikult suhelnud oleks. Jääb mulje, et tädi saab aru, et ta on nii loll, et vaimselt ta niikuinii Suurele Juhile midagi asjalikku öelda ega huvi pakkuda ei suuda ja siis jäävadki üle vaid välimus, see lollitamine ja oma piloteerimisoskuse hulljulguseni minev demonstreerimine (tädi õnn, et ta sedagi oskab...).

Aga põnev on muidugi seegi osa. Lugesin neljasajaleheküljelise raamatu kahe päevaga läbi. Eks see näita juba mõndagi. Kirjanduslikult pole tegemist millegi erilisega, aga loetavuse ja põnevuse eest saab minult see osa nõrga viie.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar