25. mai 2012

The Other End of Time

Frederik Pohl
Eschaton Sequence 1
1997 a.
352 lk.

Earth, 2031: Alien contact.

Signals are received: a crude depiction of creatures pantomiming the cataclysmic destruction of the universe.

Soon after, scientists note unusual radiation emanating from an abandoned Earth-orbital observatory. When a group of scientists and astronauts board the observatory to investigate, they are taken prisoner. An unsuspecting Earth has just become part of a vast interstellar war.

For the human prisoners, this minor skirmish in a vast war becomes a fantastic adventure. The hunters become the hunted, the prey the predators, and nothing is as it seems. The only sure thing is that the winners will rule eternity at...The Other End of Time.

Arvamus:

Raamatu sisu saab üsna lühidalt kokku võtta.
Aasta on 2031. Ühes mahajäetud orbitaaljaamas toimub midagi veidrat. Kuigi majandusraskuste tõttu kosmoses enam eriti ei käida, läheb jaama omanik siiski väikese grupi inimestega asja uurima. Jaamas võetakse nad end seal sisse seadnud tulnukate poolt vangi. Tulnukad viivad nad kuhugi, kopeerivad neid, uurivad, teevad koopiatega inimkatseid. Mingid teised tulnukad ründavad vangistajaid. Vangid kasutavad segadust ja jõuavad Maale tagasi.

Aga asja point väidetakse olevat kunagi saabuvas eshatonis – vähemalt tulnukad näivad sellesse uskuvat.. Ühesõnaga käis Suur Pauk, Universum hakkas paisuma, siis tõmbub Universum uuesti kokku kuni Suure Paugu aegsele tasemele ja kõik kunagi Universumis elanud olendid ärkavad igavesele õnnelikule elule. Seega sama mis Piibli Paradiis. Ning see kõigi olendite elluärkamine ja igavene paradiis ongi eshaton.
No ja nüüd kaks tulnukateleeri Universumis võitlevad, kumb neist hakkab seda Eshatoni valitsema! (Kuramus, paradiisis tahab ka keegi su kukil elada...). Nii et selles raamatus olnud info põhjal ei sobi kumbki sõdivatest pooltest just positiivsete kangelaste rolli. Tegu on kui mingi usuvoolu kahe võitleva rühmaga, ja sõda peavad tulnukad ka keskaegse kirikuna oma ristiretkedel. Kes pole meie poolt, kes tahab, et ta rahule jäetaks, on meie vastu ja tuleb hävitada. Ja nii käib see hävitamine planeetide-planeedisüsteemide kaupa. (No ei saa ma aru: kui on igavene elu ja paradiis, mis pagan sa seal enam kedagi valitseda peaks tahtma? Ja teisalt, mis paradiis see on, kus keegi on jälle võrdsetest võrdsem?). Ja miks neil tulnukail üldse vaja on, et praegu keegi nende poolt oleks, neile alluks, arusaamatu. Elagu rahulikult, ajagu omi asju ja kõngegu millal ette nähtud, kunagi tuleb ju paradiis ja suur pidu läheb lahti... Ei mõista.

Peaaegu pool raamatust on inimeste vangisoleku kirjeldus, kus tegevust on minimaalselt ja mis on minu arvates üsna tüütu ja liiga pikk. Ka raamatu algus on suhteliselt veniv.

Lühihinnang: ei midagi erilist. Lugeda võib, vaimustust ei ärata. Nõrk neli.  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar