22. veebruar 2013

Rama II

Arthur C. Clarke, Gentry Lee
Rama 2
1990 a.
480 lk.

Years ago, the enormous, enigmatic alien spacecraft called Rama sailed through our solar system as mind-boggling proof that life existed -- or had existed -- elsewhere in the universe. Now, at the dawn of the twenty-third century, another ship is discovered hurtling toward us. A crew of Earth's best and brightest minds is assembled to rendezvous with the massive vessel. They are armed with everything we know about Raman technology and culture. But nothing can prepare them for what they are about to encounter on board Rama II: cosmic secrets that are startling, sensational -- and perhaps even deadly.

Arvamus:

Teime Rama saabud Maa juurde. Valmistatakse ette meeskond - teadlased ja sõjaväelased - seda uurima. Või tegelikult näib Rama uurimine ja uute teadmiste saamine asja juures kõige tühisem eesmärk olevat. Peaaegu kõigil ekspeditsiooni liikmetel on veel mingi oma eesmärk, soov Ramast kuidagi kasu saada. Just see omakasu saamine on ülim siht. Ja kui Ramal hakkavad asjad viltu minema (sellepärast, et igaüks kisub tekki enda peale) ja laev käitub ka ettearvamatult, otsustatakse lõpuks Rama tuumarakettidega hävitada. Mis inimeste sita tehnilise taseme tõttu küll ei õnnestu. Ja kolm ilmselt kõige vähem omakasu peal väljas olnud ekspeditsiooni liiget jäävad Ramale ja lendavad temaga kuhugi minema.

Ei meeldinud see raamat mulle eriti. Oli kaks suurt asja,  mis mulle kangesti vastu hakkasid.
Esiteks ohtralt sissetoodud jumalateema. No ei huvitanud mind see, vastu hakkas. Võta või USA kindral, kes teeb otsuseid nii, et kõigepealt küsib Jumalalt nõu ja kuidas Jumal ütleb, siis nii teeb. Naeruväärne.
Ja teiseks need mitmete peategelaste lohisevpikad ekskursid oma minevikku. Eriti see neegrisuguharu müstika mille kirjeldamine nii palju ruumi võttis ja millest ma kiiremini kui diagonaalis üle läksin.

Kohtumine Ramaga oli oluliselt parem ja huvitavam raamat kui see siin. Selles raamatus olid Ramaga seotud lõigud ka põnevad, aga igasugust muud jama oli siin liiga palju lisaks. Kesise kolmega hindan raamatut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar