24. veebruar 2013

Ethan of Athos

Lois McMaster Bujold
Miles Vorkosigan 3
1986 a.
256 lk.

Our hero is a quiet, upstanding citizen of Athos, an obstetrician in a world in which reproduction is carried out entirely via uterine replicator, without the aid of living women. Problem: the 200-year-old cultures are not providing eggs the way they used to, and attempts to order replacements by mail have failed catastrophically. But when Ethan is sent to find out what happened and acquire more eggs, he finds himself in a morass of Cetagandan covert ops and Jackson Whole politics--and the only person who's around to rescue him is the inimitable--and, disturbingly, female--Elli Quinn, Dendarii rent-a-spy.

Arvamus:

Meeste planeedil Athosel, mis on lisaks oma pederastsuele veel ka üliusklik, on suur probleem. Kui planeeti asustati, võeti kaasa suur hulk munarakke. See juhtus 200 aastat tagasi. Aga nüüd hakkavad munarakud vananema. Ega muud, kui et Athos paneb oma välisvaluuta kokku ja proovib uusi osta. Neid aga petetakse ja saadakse hoopis mingit jama, nii et nad peavad lõpuks Ethani nimelise arsti planeedilt patusesse ja mis veel hullem - naistega asustatud - maailma saatma, et uus munarakkude partii osta.

Ja nagu kiuste on esimene inimene, keda Ethani patuses maailmas kohtab, muidugi naine ja sellele lisaks veel Dendarii palgasõdurite armee luuraja Elli Quinn. Ja siis hakkavad hargnema tempokad sündmused, kuna selgub et Athosele jõudnud mittekvaliteetse kauba taga on mitmesugused eri vandenõud ja kõik on hulga keerulisem, kui lihtne ostjalt naha üle kõrvade tõmbamine.

Ethanil tuleb oma õuduseks Elliga koostööd teha, et lõpuks mõnes mõttes isegi üle ootuste edukalt ja huvitavate tulemustega Athosele naasta. Nii et rohkem on tegemist nagu tempoka ulme-kriminulliga. Põnevalt kirjutatud, tempokas, tükai päris naljakas lugemine ja kuigu loo taust on mulle üsna vastuvõtmatu (usk + pederastia), hindan raamatut ikkagi neljaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar