31. mai 2013

Pray for the Prey

Saxon Andrew
Lens of Time 3
2012 a.
286 lk

Humanity has managed to avoid detection by the Violet Civilization and has only lost nine planets in the Milky Way to their war fleet. Now they were faced with a decision; do they keep a low profile and hide or join the war against the civilization killing Violet Ships. To attack the 300,000 ships going to attack Andromeda with only twelve hundred main battleships was suicidal. But to wait was just as dangerous. Whichever path they chose, everyone needed to take time to pray for the prey.

Arvamus:

See oli minu jaoks juba täiesti  arvestatav raamat. Tegevus käis suure hooga, põnevust jätkus ning rumaluste jaoks oli vähe ruumi jäänud.
Inimkonna sõjaline jõud muudkui kasvab ja on tekkinud esimesed liitlased - Moet, Allianss, Andromeedaga on sõlmitud kui just mitte liitlassuhted, siis rahu ja vastastikuse abistamise pakt küll. Aga ega elu sellest veel roosiliseks ei lähe. Tohutu suur M87 galaktika oma asukatega on pidevaks surmaohuks kõigile Linnuteel elavatele mõistuslikele olenditele.
Eks inimesed seda ka arvestavad ja asustavad mõned planeedid ühes teises galaktikas ja kolivad sinna ka peamise sõjalaevade tootmise. Aga ikkagi tabab Maad ootamatu löök ja sinna jäänud üks kolmandik inimkonnast hukkub, kui M87-st saabunud ründajad Maa maatasa teevad. Kaks kolmandiku Maa asukatest on küll õnneks selleks ajaks juba ühte kaugesse galaktikasse kolitud... Ning inimkonnal koos oma liitlastega seisab nüüd ees suur vastasseis ja arveteklaarimine M87-ga.

Militaarosa selles raamatus on minu arvates haarav ja põnev lugeda. Selliste osade vahele on "hingetõmbeks" puistatud isiklikumaid lõigukesi pea- ja muidutegelastest koos naljakeste ja killukestega mis tihti üsna magedad on. Ja et raamatu tegelaste suur paaripanemine juba esimeses osas ära tehti, siis nüüd lastaks paaril neist otsa saada, et uusi tegelasi juurde tuua ja muidugi neid jälle kohe paari panema hakata. See viimane on minu arvates siiani autori kõige haledam mõte-tegevusliin kogu sarja juures. No mis pagan on vaja uusi tegelasi sisse tuues neile kohe paarilised tekitada? Mis paaritamise haigus see Andrewi küll vaevab, mina aru ei saa.

Siiani ma vist pole eriti märkinud, et ajas rändamine on raamatutes ka olemas ja tegelikult on tal suur tähtsus. Ilma selleta poleks inimkond nii peadpööritavalt kiiret arengut teinud, ilma ajas rändamiseta poleks ju kiirstardiks kusagilt eesrindlikku tehnoloogiat varastada olnud... Nojah, nende ajas rändamise ja ajaloo muutmise paradokside üle arutatakse raamatus ka ja selles osas toimub üks märgiline sündmus, mis saab aluseks inimkonna tekkele Maal. Seda ajasrändamise liini ei olnud senini eriti rõhutatud ja ka selles osas toimunud sündmus tundub esmapilgul täiesti loogiline ja arusaadav, aga kui ma tõsisemalt kirjutatu üle mõtlema jäin, siis hakkas see asi minu jaoks uduseks muutuma.

Aga kõigele vaatamata oli minu arvates täiesti normaalse militaarulmega tegemist ja sellele osale võib juba täisväärtusliku nelja panna küll.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar