19. detsember 2012

Galactic Derelict

Andre Norton
Time Traders 2
1992. a.
384 lk.

Time-travel for archaeologists was a well-guarded secret; but when the remains of an interstellar spaceship are uncovered along with the usual fossils, the time agents must call on a modern Apache Indian, Travis Fox, to guide them in the ways of his ancestors in their trip to the past. But the explorers become trapped in space as well as time, on a mad journey on an automatic starship; not even Travis Fox can tell whether any of them will ever see Earth again.

Arvamus:

Venelastelt varastatud materjalide kaudu on jänkid saanud teada mitmete kauges minevikus Maale kukkunud tulnukate kosmoselaevade koordinaadid. Otsustatakse ajarändurite grupp ühe sellise juurde kõigepealt selle olemasolu kontrollima ja kui laev leitakse, siis on kavas sellest infot hankima hakata.

Kohapeal leiavad ajarändurid purunenud kosmoselaeva, aga selle lähedalt veel väikse ja vägagi terve, ilmselt kas pääste- või patrulllaeva. Plaane muudetakse ja purunenud laeva uurimise asemel otsustatakse väiksem ja ilmselt täiesti töökorras alus läbi ajavärava meie aega transportida, et siis juba töökorras laeva uurida.

Ajavärav laeva ümber ehitatakse valmis, aga veel enne, kui see käivitada jõutakse, kui toimub vulkaanipurse ja maavärin. Meile juba esimesest osast tuttavad ajarändurid koos oma apatšist uue kaaslasega põgenevad tulnukate kosmoselaeva varjule. Ajavärav käivitatakse ja kosmoselaev transporditakse meie aega.

Loodusvapustus minevikus on aga käivitanud kosmoselaeva mootori ning meie aega jõudes teeb laev koos pardal olevatega ajaränduritega minekut. Suundub tulnukate poolt enne nende hukkumist laeva arvutisse sisestatud marsruudile. Ja algavadki endiste ajarändurite, nüüdsete kosmoserändurite seiklused...

Sama hea (või kesine), kui sarja esimenegi osa. Selline lihtsakene naiivsevõitu lugu. Tuleb muidugi arvestada ka tema kirjutamisaastat – see tõstab kindlasti loo väärtust – aga rohkem kui neljaga ei hinda ma lugu siiski mitte mingil juhul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar