23. detsember 2012

Key Out of Time

Andre Norton
Time Traders 4
1963 a.
140 lk.

This is Book 4 in the Time Traders Series, In this book Ross Murdock and Arthur Ashe continue their adventures in Time and Space on the World of Hawaika. Hawaiian and Polynesian settlers help Ross and Ashe discover the way the world has changed from the data tape to present time. Helped by a girl (Karara) and her two trained dolphins (Tino-rau and Taua).

Arvamus:

Ross ning Ashe on rühma polüneeslastega ühte planeeti koloniseerima asumas (nagu Fox eelmises raamatus apatšidega). Enne asja lõplikku otsustamist kontrollitakse/vaadetakse planeedi minevikku, midagi läheb aga untsu ning Ross, Ashe, havailane Karara ja kaks arukat delfiini satuvad reaalselt sinna planeedi minevikku.

Selgub, et seal on päris segased lood: on muidugi planeedi aborigeenid (nii umbes meie keskajas elavad), siis on sinna mõne aasta eest saabunud need sarja eelmistest osadest tuttavad pahad tulnukad, kes püüavad aborigeene kaklema panna, et siis võim planeedil kergelt endale saada. Ja siis on seal veel kolm mingit Iidset väga kõrgelt arenenud (kasutavad teleportatsiooni) tegelast, kes püüavad(?) mingite müstiliste ja maagiliste olenditena näida. Kes need kolm naist tegelikult on, mina aru ei saanudki, kas jäi mul see selgitus lugedes kahe silma vahele, või ei osanud ma vihjet tähele panna, ei tea...

Kui Ross teada saab, et need pahad tulnukad ka sinna planeedile on juba jõudnud ja ta viib selle kokku varem ajaskanneeringu kaudu nähtuga, on tal selge, et planeedi tulevik on kurb. Nüüd jääb siis üle sellega leppida või nood pahad tulnukad planeedilt minema peletada. See tähendaks aga tuleviku muutmist...
Aga üheskoos aborigeenidest piraatidega, kolm arusaamatu päritoluga daamiga astuvad maalased ikkagi pahadega võitlusse. Minu arvates pole siin tuleviku muutmise üle suurt midagi targutada – kui maalased niigi näivad igaveseks sinna minevikku elama olevat määratud, siis selge ju, et igaüks hoolitseb kõigepealt ju ikka enda heaolu eest ja et seda heaolu veidigi olema saaks, tuleb tulnukad sealt planeedilt minema peksta.

Üsna samal tasemel raamat sarja kolme eelmisega. Minu jaoks ehk veidi liiga kirjuvõitu ja lapsik ning jääb näiteks sarja eelmise raamatu apatšiseiklustele alla, aga kokkuvõttes lahja neljake ikka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar