21. august 2013

Celestia: CV-02

Ryk Brown
The Frontier Saga 8
2013 a.
306 lk.

A world divided…
A ship under construction…
A military scrambling to prepare a defense…
A moment that everyone hoped would never come…

The Earth Defense Force must find a way to defend their world against invasion by the Jung Empire. More importantly, they must protect their newest ship, the UES Celestia, as she may be their last hope.

Arvamus:

Esimene selle sarja raamat, mis mulle pettumuse valmistas.
Hüpatakse Maa juurest peale kahe Jungi laeva pulbristamist minema ja peale üleelatud šokist toibumist hakatakse arutama, mida edasi teha, kuidas Jung esiteks Maalt minema peksta ja siis  neile üldse koht ajaloo prügikastis kätte näidata.
Esmasteks ülesanneteks leitaks aga olevat välja mõelda, kuidas Aurora lõpukorral olevaid kütusevarusid täiendada ja teiseks teada saada, kuidas Maa ikkagi Jungi kätte sattus.

Pargitakse siis Aurora kahe valguskuu kaugusele Maast ja hakatakse saabuvat valgust-pilti vaatama... ning siin läheb asi minu arvates metsa. Esiteks on seda Maa äravallutamise lugu kusagil 80% sellest raamatust ja teiseks on see selline eriti detailne (konkreetsete inimeste mõtete, käitumiste ja kõige muu sellisega), mida kaugelt vaadates ikka kohe mitte ei näe, jälgi sa planeeti kui tahes ulmelise teleskoobiga. Ma ei ütle, et see võitlus Maa eest kõigest eelnenust vähem huvitav oli, aga ta ei sobinud kokku kõige eelnevaga. No oleks Brown paarikümnel lehel kirjutatud, mida Maa ümber toimunud lahingutest nähti ja mida raadio-telesignaalidest välja loeti, oleks minu jaoks kõik korras olnud, aga nüüd tekkis selline tunne, et kirjutatud on lihtsalt teksti pärast. Et ikka mahtu juurde saada, et kui „toode” on hästi vastu võetud ja müüb, siis tuleb seda muudkui juurde vorpida ning aina veidi täiustatud uusi mudeleid (antud juhul sarja osi) välja lasta. Kuni nõudlust on. Ai, ai, selline asi mulle ei meeldi.

No ühesõnaga vaadatakse see Maalt saabuv superinformatiivne pilt ära, mõeldakse tegevusplaan välja ja asutakse tegutsema. Seda veel, et raamatu pealkirja Celestia on Aurora pooleldi valmisolev sõsarlaev kel sissetungi ajal põgeneda kästakse ja kel see õnnestub.

Selle veidra Maa vallutamise ülidetailse otseülekande pärast mis kõigest eelnevast täiesti eraldiseisev on (kust need üksikasjad – see vallutuskirjeldus kõlbaks lausa mingiks omaette raamatuks), tuleb seekord hindeks kolm. Ja loodan, et järgmine osa suundub jälle vanadele rööbastele tagasi, et selliseid tervikust irduvaid kohti rohkem ei tule.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar