11. juuni 2014

Probability Moon

Nancy Kress
Probability Trilogy 1
2000 a.
320 lk.

Humankind has expanded out into interstellar space using star gates-technological remnants left behind by an ancient, long-vanished race. But the technology comes with a price. Among the stars, humanity encountered the Fallers, a strange alien race bent on nothing short of genocide. It's all-out war, and humanity is losing.

In this fragile situation, a new planet is discovered, inhabited by a pre-industrial race who experience "shared reality"-they're literally compelled to share the same worldview. A team of human scientists is dispatched-but what they don't know is that their mission of first contact is actually a covert military operation.

For one of the planet's moons is really a huge mysterious artifact of the same origin as the star gates . . . and it just may be the key to winning the war.

Arvamus:

Kahjuks jälle raamat, mis mulle liiga igav ja aeglane tundus ja mida ma vaid pooleni lugeda suutsin.
Ning kangesti tekkisid paralleelid Cherryhi Foreigneriga...

Maa peab sõda mingite süsinikul põhinevate olenditega keda kutsutakse Fallers ja saab üheselt peksa, kusjuures üldse ei teata, miks need tulnukad inimesi ründavad või mida nad tahavad...
Samal ajal on avastatud ja asutud uurima ühte väga inimesesarnaste tegelastega asustatud ja aurumasinaeelsel tasemel olevat planeeti mida kohalikud Worldiks nimetavad. Asukad on seal peaaegu nagu inimesed, ainult et neil on asi nagu "shared reality", mis nende ühiskonna inimühiskonnast erinevaks muudab. Ning Worldi ümber tiirutab mingi muistne artefakt... Inimesed loodavad sealt tähesüsteemist hankida midagi kasulikku Fallerite pidurdamiseks.
Ja siis käib jutt hirmus pikalt ja tüütult sellest Worldi ühiskonnast, kuidas inimesed seda uurivad ja mõista püüavad - no et miks ta selliseks arenenud on jne. Ühesõnaga üsna sarnane võõrühiskonna kirjeldamine ja uurimine kui Cherryhi Foreigneris... ja jäi mul
Foreigner poolel, jääb (ilmselt loogiliselt) ka Kressi sari pooleli. No oleks siis asjad, uurimised, sündmused või vähegi tempokamalt kulgenud, aga ei - mul hakkas lihtsalt igav! Poolelijätmise märgiks kahjuks hindeks 1.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar