10. november 2014

Fluency

Jennifer Foehner Wells
Confluence Book 1
2014 a.
381 lk.

NASA discovered the alien ship lurking in the asteroid belt in the 1960s. They kept the Target under intense surveillance for decades, letting the public believe they were exploring the solar system, while they worked feverishly to refine the technology needed to reach it.

The ship itself remained silent, drifting.

Dr. Jane Holloway is content documenting nearly-extinct languages and had never contemplated becoming an astronaut. But when NASA recruits her to join a team of military scientists for an expedition to the Target, it’s an adventure she can’t refuse.

The ship isn’t vacant, as they presumed.

A disembodied voice rumbles inside Jane’s head, "You are home."

Jane fights the growing doubts of her colleagues as she attempts to decipher what the alien wants from her. As the derelict ship devolves into chaos and the crew gets cut off from their escape route, Jane must decide if she can trust the alien’s help to survive.

"Author Jennifer Wells’ writing genius comes from her vast knowledge of the highly technical subject matter and her ability to put the reader in the middle of it without losing him/her in technical jargon while creating characters that seem completely natural and believable." --reviewer, Jean Fisher for Independent Publisher News

Arvamus:

Raamatu tegevus toimub tänapäeval. NASA on aga juba 60 aastat olnud teadlik asteroidide vööndis triivivast ning mitte mingeid elumärke andvast tulnukate kosmoselaevast. Kuid senini pole inimeste tehnilised võimalused lubanud laeva uurima minna. Parim mida siiani teha on suudetud, on Marsi uurimise sildi varjus tulnukate alust Marsi juurest pildistamas käia. Nüüd on aga üks asteroid paari aasta pärast laevaga kokku põrkumas, seega viimane võimalus laeva üldse uurida on peagi kätte jõudmas ja ka tehnika on aastakümnetega sedavõrd arenenud, et kohalelendamine on juba napilt võimalik, seega saadabki NASA kapsli 6-liikmelise meeskonnaga asteroidide vööndi poole teele.

Kapsli meeskond on selline, nagu oodata võibki: komandör (sõjaväelane), piloot, radist, arst, tehnikaspets ja ainsa tavatusena lingvist (dr. Jane Holloway) - juhuks kui kuidagi laeva sisse pääsetakse ja seal elusaid tulnukaid eest leitakse (mõlemaid võimalusi peetakse küll üsna minimaalseteks), aga eks nii tähtsa ja keerulise ettevõtmise puhul püütakse kõigiks ootamatusteks juba varem valmistuda.

Pärast kümnekuist lendu tillukeses plekkpurgis jõuavad astraonaudid laeva juurde, ning ennäe imet - laeva tuled süttivad ja maandumisdoki luugid avanevad... Peale väikest kõhklust maandatakse kapsel laevas ja seiklused algavad...

Kes võinuks arvata. et juba 60 aastat liikumatu ja väljasurnuna näiv laev polegi nii väga elutu, ja veel enam seda, et sündmuste võtmeisikuks saab geniaakne lingvist dr. Holloway...

Tegemist on Jennifer Wellsi debüütromaaniga ja minu arvates väga kõva sõnaga sel aastal ilmunud ulmeraamatute seas (no minu loetute seas igatahes... :D).
Mis mulle raamatus meeldis: NASA kapsli Providance meeskond on kõik lihast ja kuust inimesed (ja eriti käib see muidugi raamatu peategelase dr Holloway kohta). Tulnukate kosmoselaeva Speroancora navigaator Ei'Brai on üks huvitavamaid ja autori poolt läbimõeldumaid tulnukakujusid kellest ma viimasel ajal lugenud olen. Olgugi et raamat kuulub kosmoseooperi kategooriasse, on selles küllalt palju ka teadusulme elemente ja Wells on nende käsitlemisega hästi hakkama saanud. Raamatus on inimsuhteid, on eetiline dilemma... No ja raamat on lihtsalt huvitav ja haarav, mida veel tahta.

(Kui nüüd päev hiljem loetule rahulikumalt vaadata, siis võib tegelikult küll veel tahta. Nimelt originaalsust.  Seda oli loos ikka napivõitu, et mitte öelda et ega ei olnudki :D. Raamatu kõik põhilised ideed - iidne galaktiline ühiskeel; inimesed on Maale eksperimendi korras istutatud: Roswell muidugi; tuleb suvaline homo sapiens Maalt ja saab kõrgeltarenenud tulnukate kosmoselaeva kapteniks jne - tulevad nüüd varemloetud raamatutest tuttavatena ette... Lähen hinde kallale, esialgu veel kergelt.)

Seega minult hindeks viis (miinusega) ja jään  huviga sarja järgmise raamatu ilmumist ootama.

PS. Autoril on ka koduleht: http://www.jenniferfoehnerwells.com/

Algus:

Jane võitles iiveldusega kui moodul ta ümber värises ja üritas kaela sirutas et paremini näha laeva, mille poole nad kihutasid. Sihtmärki.

"See on suur," sosistas Tom Compton, piloot.

Jane kuulis, et komandõr ja piloot klõpsasid lüliteid, klõbistasid konsoolidel ja vahetasid omavahel kiireid fraase NASA žargoonis. Kõigi meeskonnaliikmete pilgud olid naelutatud ekraanile mis näitas nende kiiresti suuremaksmuutuvat eesmärki. Jane oli surutud kokpiti all oleva istmeterea juurde, nii et tema vaadet ekraanile varjutasid osaliselt tase kõrgemal olevate nelja inimese jalad. Lennu selles faasis oli tema pardalolijatest kõige vähemtähtis isik.

"Olgu ma neetud... nad panid just eeskoja tuled meie jaoks põlema!" kraaksatas Walsh. "Ava kanal Houstoniga," järgnes talt käsk.
.....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar