15. jaanuar 2015

In The Presence Of My Enemies

Stephen Fender
Kestrel Saga 4
2014 a.
230 lk.

With a war against the Meltranians a forgone conclusion, the Unified Collaboration of Systems has agreed to a temporary truce with their once-hated enemies, the Kafarans.

But, with both sides dangerously short on manpower and vessels, one more ally is required before the new threat can be pushed back into The Darkness a nearly lifeless void of space on the far side of the Kafaran Empire.

Under direct orders from the Unified Council, and with no official backup to support him, newly promoted Commander Shawn Kestrel must ferry a brash yet charismatic Unified ambassador to Rugor, a planetary system governed by the same ruthless pirates that have plundering the sector for years. Making matters even worse, and Shawn s mission all the less enjoyable, is a high-ranking Kafaran officer who has also been dispatched with the small team--a Colonel with a particular dislike of Sector Command and all they stand for.

Finding himself at odds with every turn their mission takes them, and with uncertainty looming around every corner, Shawn must learn to put the past behind him in order to ensure that humanity has a future.

Arvamus:

Lugu sellest kuidas endistest vaenlastest liitlased saavad. Kui neil on omakorda ühine vaenlane.
Kestrel on sunnitud tegema koostööd kafarani koloneliga ja peagi saab mehele selgeks, et endise surmavaenlase juures on paljugi sellist, mis lugupidamist väärib ning austust äratab.
Ja nagu liidust kafaranidega veel vähe oleks, püütakse sinna koostöösse kaasata ka Rugori piraate, samuti endiseid Uhinenute vaenlasi.
Ning muidugi õnnestub selline endiste vaenlaste liitmine suuremate probleemideta, sest silmapiiril on veel suurem paha - meltranid - kellele vastusaamine on vaid üheskoos võimalik. Kui siiski.

Raamat on ikka selline veidi kergekaaluline. On sekka häid momente ja siis vajub tekst jälle ära. Aga vähemalt on ka sarja selles osas kõvasti tegevust ja igav just ei hakka. Shawn ja Melissa on ka oma suhetes ning tunnetes enamvähem selgusele jõudnud, nii et see jabur-tüütu vastastikuse torkimise etapp on ilmselt läbitud. Ei läinud see sari sedavõrd heaks kui ma lootsin ja nagu tal minu arvates eeldusi oli. Aga teisalt täiesti rappa ta ka ei keeranud. Nii et panen sellelegi osale nõrgukese nelja hindeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar