23. jaanuar 2013

Время - московское!

Александр Зорич
Завтра война 3
2006 a.
608 lk.

Война. Галактическая война.
Война между Российской Директорией и тоталитарной планетой Конкордия - недавними союзниками Директории, предательски нарушившими мирный договор.
Война, в которой земляне долго терпели поражение за поражением, но теперь ситуация резко изменилась. Потому что теперь Директория обладает новым, уникальным оружием - космическими истребителями "Дюрандаль". Истребителями, которые пилотируют недавние выпускники Военно-Космической Академии, ставшие отчаянными боевыми офицерами. Казалось бы, шансы противника на победу минимальны. Однако Конкордия тоже не раскрыла еще все свои карты...

Arvamus:

Sõda jätkub. Venelased annavad vaenlasele enda arvates otsustava löögi, aga Konkordial on ka üht-teist tagataskus. Puškin sõdib samuti, satub tagasi oma vanglaplaneedile Glagolile (selgub sealsete anomaaliate arvatav allikas) ja  teeb lähemat tutvust planeedil elavate hereetikutega. Selgub Konkordia salakaval ja jultunud sõjaplaan, mis näeb ette viimases hädas tuumarelvade kasutamist...

Raamatu teine liin on Puškini õe ja rootslasest kosmoserakettide konstruktori seiklused - algul enda konkordialaste eest varjamine, siis lähimale planeedile, kus venelased veel vastupanu osutasid põgenemine ja lõpuks seal planeedil konkordialaste asemel hoopis mingite tulnukatega sõdimine.

Kolmandaks (poolikuks) tegevusliiniks on noore ksenoarheoloogi seiklused, kelle saatus lõpuks Puškiniga kokku viib (no tegevusliinid siis ühinevad) ja siit siis tuleb mängu jälle suur armastusliin, ja loomulikult on raamatus ohtralt igasuguseid mõtisklusi, arutlusi ja kõiksugu muu ohtrat sõnahulka nõudvat juttu... Muide, et kõik raamatutes Venemaaga seonduv ja venelastega toimuv kangesti XX sajandi keskpaiga õhkkonnaga on, selles on süüdi sama retrospektiivne evolutsioon, mis poolele inimeste kosmosele zoroastrismina kaela langes, ühe väikses kosmoseosa - Muromi - muinas-vene lainele häälestas ja ülejäänud inimkonnas (ÜRO haldusalas) kahekümnenda sajandi õhustiku tekitas. :).

Aga noh, raamatu lõpus saab sõda ikka läbi ka...

Raamatu kohta on ikka raske seisukohta võtta. Kõik kolm selle sarja osa on muidugi ühes stiilis kirjutatud, see on selge. See on ka selge, et tavalise militaarulmega tegu ei ole. No hirmus vähe on siin militaarulme jaoks otsest sõdimist. On loetu tavalisest militaarulmest parem või halvem? No, kurat, tee mis tahad, aga kindlat seisukohta mul ei ole. Osalt meeldivad need raamatud mulle tavamilitaarulmest rohkem, osalt aga hakkas sõnaohtrus ja pidev süžeest igas suunas kõrvalekaldumine vastu. Enamasti oli lõbus lugeda, vahel tekitas loetu mõtteid, vahel oli loetu aga igav.... Lõbusust tekitas just see rohke eneseiroonia, teadlik ülepingutatud uljus ja hurraa-patriotism, mida raamatute autorid kasutavad. Kes on nõukogude ajal elanud ja selleaegset olustikku mäletab, sellele tuleb paljugi tuttav ette ja toob muige näole. Kes on aga nõukogudeaegseteks mälestusteks liiga noor, sellele võib kirjutatust paljugi arusaamatuks jääda.
No mida siis kokkuvõtteks öelda? Panen aga jälle hindeks nelja ja jätan endale edaspidiseks võimaluse hinnet kas alandada või tõsta - siis kui arvamus loetust mu peas selgineb ja konkreetsemaks muutub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar