17. jaanuar 2013

Завтра война

Александр Зорич
Завтра война 1
2003 a.
448 lk.

Россия 27 века - могучая сверхдержава, мощь которой простирается далеко за пределы Солнечной системы. На страже покоя своей страны стоят Военно-Космические Силы, вооруженные по последнему слову науки и техники. Кадеты Северной Военно-Космической Академии, среди которых и главный герой эпопеи - Александр Пушкин, беспечно сдают экзамены и зачеты, свято уверенные в мирном завтра. Однако вероломное нападение Конкордии, бывшего союзника Объединенных Наций, перечеркивает все планы и надежды.
И вчерашние кадеты отправляются в космический бой - теперь уже настоящий, не учебный...

Arvamus:

Alustan kõigepealt infoga autorist. Aleksandr Zoritš = Jana Botsman + Dmitri Gordevski.. Mõlemad on sündinud 1973. a. Harkovis ja on vägagi haritu inimesed - mõlemal on kõrgharidus matemaatikas ja filosoofias (ja mõlemal filosoofias kandidaadikraad), mõlemad töötasid kuni 2004. a. dotsentidena Harkovi ülikooli filosoofiateaduskonnas. Ning kogu selle äärmiselt sarnase eluloo ja ohtrate kokkupuudete peale on veidi üllatav, et nad ei ole omavahel abielus (Jana on abielus, aga ju siis mitte Dmitriga...). Sedapalju siis Zoritšist.

Sari "Zavtra voina" kuulub veel laiema "Sfera Velikorasõ" (Suurrahva mõjuala?)  tulevikumaailma käsitlevate sarjade ja teoste hulka ja peaks militaarulme alla liigituma. Ja selle Suurrahvaste maailma loomise on autorid väga põhjalikult ette võtnud - on olemas teemat käsitlevad veebilehed, foorumid, arvutimängud, maailma ajalugu, planeetide, tulnukad ning eriti sõjatehnika põhjalikud kirjeldused ning kõik see on ohtrate piltide, jooniste ja tähekaartidega varustatud. Isegi parimas nõukogude stiilis propagandaplakateid on olemas, näiteks "Olen uhke Venemaa üle! 540 aastat sõja-kosmoselaevastikku." jne :).

Raamatu sündmused toimuvad 2621. aastal, inimkond on kosmoses suure hulga planeete koloniseerinud ning toimuvat nähakse sõjakoolis piloodiks õppiva kursandi Aleksandr Puškini silmade läbi.  Inimeste koloniseeritud kosmost nimetatakse Suurrahva mõjualaks ning see on kaheks jagunenud: on ÜRO ala (seda haldavad venelased, Euroopa, Lõuna-Ameerika) ning Konkordia (sellel kosmosealal toimus ühel halval hetkel retrosppektiivne evolutsioon ja kõigi selle ala planeetide asukaid tabas korraga usuline kirgastumine mis seisnes inimeste poolt zoroastrismi vasvõtmises pluss kuu ajaga kõigi farsi keelele üleminekus...)

Lõpuks lühidalt raamatu sisust ka. Ühe Konkordia planeedi vastu tunnevad ebatervet huvi džipside nimelised kosmosehulgused. Konkordlaste üritus kutsumata külalised planeedist eemale peletada lõpeb nende haleda peksasaamisega. Konkordia kutsub probleemi lahendamiseks appi suguvennad ÜRO võimualast. Ja saadetakse ka kolmanda kursuse kursant Püškin konkordlastele appi. Peale kõige muu huvitava jõuab ta ka ühe ja ainsa lahinglennu džipside vastu teha kuna rohkem neid ei toimuga, sest selgub tulnukate ebaterve huvi põhjus antud planeedi vastu ja džipsidel lastakse oma asjad lõpule viia ja tagasi kosmosesse suunduda...

Ehkki kogu sõjas toimus vaid üks tõsine lahing (ja seegi jäi pooleli...), on kõik selles osalenud suured kangelased ja kursant Puškinile saab osaks au veeta ühel Konkordia planeedil väljateenitud puhkus. Mida ta kasutab muidugi kohaliku õrnema sooga tutvumiseks ja sidemete loomiseks. Ning mis suure armumisega lõpeb... ja mis raamatus põhjalikku käsitlemist leiab.

Peale puhkust on Puškin füüsiliselt jälle oma sõjakoolis tagasi, tema hing hõljub aga edasi Konkordias oma kallima juures, kellega ta abielluda tahab. Ning muidugi teeb ta kõik, et oma kauge armastatuga peagi jälle kohtuda. Ja siis kui välk selgest taevast puhkeb sõda Konkordia ja ÜRO-rahvaste vahel, loomulikult läheb ka meie Puškin sõtta ja jõuab teha jälle vaid ühe väljalennu...

Minu arvates on raamat on hästi kirjutatud, ladus, kergelt loetav, Puškini vaatab kõigele temaga ja tema ümber toimuvale alati väike irooniline muige ja muheda huumoriga mis lugedes mulle endalegi tihti muige näole tõi. Kuigi raamat tuleks liigitada ilmselt militaarulme hulka, on siin selle žanri raamatu kohta haruldaselt vähe otsest sõdimist ja vaenlase aatomiteks muutmist ning üllatavalt palju mõtisklusi, arutlusi ja suuri tundeid, nii et žanriks tuleks ilmselt määratleda lausa militaar-armastusulme või satiirilis-humoristliku alatooniga militaar-tundeulme. No või midagi sellist... Nelja panen raamatule.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar